BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Erdoğan'dan bunları istiyor

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, türbanın çözümü konusunda Erdoğan'dan güvence istedi. İşte, CHP Lideri'nin istediği o güvenceler...

Abone ol

Radikal Gazetesi'ne konuşan Kemal Kılıçdaroğlu türbanın çözümü konusunda Başbakan Erdoğan'dan beklentilerini açıkladı.

Gazeteci Eyüp Can ile Murat Yetkin'in makamında ziyaret ettiği CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan'dan üç güvence istedi. Görüşme sonrasında izlenimlerini kaleme alan Murat Yetkin, bugünkü yazısında Kılıçdaroğlu'nun mesajlarına yer verdi:


“AKP ve MHP nerede uzlaşacaklar, buna kendileri karar verir. Biz türban konusunun tek başına değil, bir demokratikleşme paketi içinde Meclis gündeminde yer almasından yana olduğumuz söylüyoruz.”
“Diyoruz ki, gelin 12 Eylül’ün yüzde 10 barajı dahil, YÖK dahil, dokunulmazlık dahil pek çok kalıntısından bir defada kurtulalım. Hak ve özgürlükleri genişletelim derken, başkalarınınkini daraltmayalım. Başını örtmek istemeyenlerin haklarının korunmasını da sağlayalım.”
“O nedenle Anayasa Mahkemesi kararlarını, AİHM kararlarını esas alalım diyoruz. Siyasetçi olarak bizim işimiz, ülkenin gerçeklerinden yola çıkıp, hukuk içinde ülke sorunlarına çözüm getirmektir.”


“Başbakan kendisine uygun olan politikayı CHP önersin istiyor. Bu mümkün değil. Biz olaya din, inanç değil, eğitim özgürlüğü penceresinden bakıyoruz. Başbakan bu iş çözülmesin istiyor. Çözülürse bu siyasi malzemeden mahrum kalacağını düşünüyor. O yüzden tartışmayı din, inanç eksenine çekmek istiyor.” 

CHP Lideri Başbakan Erdoğan'a kendileri için çok önem taşıyan üç soruyu yöneltti:

Başbakan’a üç soru

“Önce Başbakan’ın ortaya net bir çerçeve koyması gerekir. Biz söylüyoruz; ilk ve ortaöğrenimde olmaz, kamuda da hizmet alan, hizmet veren ölçüsü koyulmalı. Ayrıca başını örtmeyenlere de baskı uygulanmaması için yasal önlem alınmalı. O da çok net çıksın söylesin:

1- İlk ve orta öğretimde türban konusu ne olacak?
2- Kamu görevlileri için ne olacak?
3- Bunun hukuki güvencesi ne olacak?

Ama bizim önümüze yalnızca türban diye geliyor. Böylece toplumdaki mütedeyyin unsurları kendisine çekmek için kandırmaya çalışıyor. Yanlış yapıyor. Ama bunları aşacağız; özgürlük ve demokrasiyi öne çıkarıp aşacağız.”

‘Başbakan’ın anlayamadığı bir şey var’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, türban dahil bazı konularda partisinden farklı sesler çıkmasına ilişkin soruyu yanıtlarken Başbakan Tayyip Erdoğan’a yükleniyor. Kılıçdaroğlu’nun sözleri şöyle: “CHP’de arkadaşlarımızın hepsinin konuşabilmesi onu şaşırtıyor. Biz milletvekillerimizin konuşmasını engellemiyoruz. O ise ‘Sus’ diyor, 330 küsur kişilik grupta ses çıkmıyor. Bu arkadaşlarımız da milletin vekili, onları böyle susturmak, ancak faşist bir anlayışta mümkün olur. Bu, CHP ve AKP’deki parti kültürünün farkını da gösteriyor.”

Yargı teminatını Füle’ye soracak

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerinde liste hazırlandığı iddiasını reddeden Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i samimi bulmuyor: “Allah aşkına listeyi bakanlık yapmadı mı? Yaptı. Kimseye özgeçmiş dışında tanıtım izni verilmezken iki bin kişi arazide fiilen propaganda yaptı. Adalet Bakanı kime, neyi anlatıyor?”
AB Genişleme Sorumlusu Stephan Füle’nin Brüksel’de yaptıkları görüşmede kendisine “Yargı bağımsızlığı konusunda hükümetten teminat aldık” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu şöyle devam ediyor: “Sayın Füle’ye ilk görüşmede sorcağım ‘Ne oldu teminat?’ diye. Eğer yargının bağımsızlığı hükümetin AB’ye verdiği teminata kaldıysa, vay halimize!”