BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  SAĞLIK

Çocuğunuza yalnız televizyon izletmeyin

Yapılan araştırmalar tek başına televizyon izleyen çocukların korkak olduğunu ortaya koydu

Abone ol

Ailelere uyarıda bulunan uzmanlar, yalnız televizyon izlemenin çocukları korkak yaptığına dikkat çekti.

"Yemek yerken nasıl bir arada oturuyorsanız, televizyon izlerken de çocuğunuzla birlikte olmalısınız" diyen uzmanlar, çocukların yalnız televizyon seyretmesinin psikolojileri üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini söyledi. Uzmanlar, "Çocuklar ürkütücü bir filmi yalnız izlerlerse, bu çocukta yıllar süren korku hissi uyandırabilir" dedi.

Televizyonun birçok olumlu etkisinin yanında olumsuzluklarının çocuklar üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceğine işaret eden uzmanlar, "Yaygın bir iletişim aracı olan televizyon tüm aile fertlerine olduğu gibi çocuklara da hitap ediyor. Televizyonun faydası olduğu gibi zararı da var. Televizyon, zaman zaman korku ve endişeye sebep olabildiği gibi aile ilişkilerini de olumsuz etkileyebiliyor. Okul çağındaki çocuklar televizyona daha düşkün oluyor. Bunun sebebi hem sesli olması, hem de hızlı ve canlı görüntülerin geçmesidir. Çocuklar her ne kadar bu durumdan memnun olsalar da, çocukların televizyon karşısında tek başına bırakılması onları olumsuz etkiliyor" dedi.

UZMANLAR ANNE VE BABALARI UYARIYOR

Anne ve babalara seslenen uzmanlar, "Anne ve baba televizyon izlerken çocukları televizyon izlemekten alıkoymamalı. Paylaşma ortamı en önemli konudur. Evde birlikte yemek yenmesi ne kadar önemliyse, televizyonu da birlikte izlemek o kadar önemlidir. Zaralı içerikli yayınların ancak böyle önüne geçilebilir. Anne ve baba ekranda çıkan her şeyi aile düzenine ve çocuğun yararına göre yorumlamalı. Çünkü çocuklar televizyon karşısında savunmasızdır.

Bazı şeyleri anlamakta ve algılamakta zorlanabilirler. Televizyon karşısında büyüyen çocuk, başkalarının doğrularıyla büyür. Bu da çocuğu kaybetmeye kadar varabilir. Özellikle 5-6 yaş döneminde televizyon izleme ortamı da çok önemlidir. Çocuk televizyonda ürperten bir şey gördüğünde, çocuğun yanında bir aile büyüğü varsa, çocuk daha az korkar. Ebeveynin durumu anlatmasıyla çocuk rahatlar. Anne ve babanın süzgeç görevi görmesi ve ekranda görünenin ne olması gerektiğini anlatması gerekir. Çocuk ile ebeveyn ortak bir dil yakalamalıdır"
diye tavsiyede bulundu.

Televizyon sayısının fazla olmasının mahzurlarına da dikkat çeken uzmanlar, "Evde birden fazla televizyon olması aile bütünlüğünü bozar. Televizyonun parçalayıcı değil aile fertlerini bütünleştirici etkisi olması gerekir. Eğer evde bir tane televizyon varsa, ailelerin ortak zevkine göre yayınlar izlenmelidir" dedi.