BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,87
ALTIN 2.433,75
HABER /  GÜNCEL

K. İrlanda tarihi buluşmaya hazır

İngiltere Kraliçesi tahta geçişinin 60. yıldönümü kutlamaları kapsamında gittiği Kuzey İrlanda'da İRA'nın eski lideriyle buluşacak.

Abone ol

Kraliçe II. Elizabeth, İngiltere'de tahta geçişinin 60. yıldönümü kutlamaları kapsamında iki günlük Kuzey İrlanda gezisine başladı.

Kraliçe'nin Kuzey İrlanda'daki Belfast ve Fermanagh bölgelerine yaptığı ziyaret, eski IRA lideri ve Kuzey İrlanda'daki bölgesel özerk yönetimin başkanı Martin McGuinness ile görüşmeyi de içeriyor.

Kuzey İrlanda özerk yönetimini oluşturmak için ilk meclis seçimleri Haziran 1998'de yapılmıştı.

İngiltere'nin Kuzey İrlanda'dan sorumlu bakanı Owen Paterson, Kraliçe'nin Kuzey İrlanda meclisi Stormont'a yapacağı bu ziyareti birkaç yıl önce "hayal bile edilemez" olarak yorumladı.

Kraliçe'nin Kuzey İrlanda ziyaretleri daha önceleri güvenlik sorunu nedeniyle varış anına kadar gizli tutulurdu.

Güvenlik sorununun ortadan kalkmasının bir işareti olarak bu ziyaret önceden ilan edildi; fakat bazı protestolara tanık olunması da bekleniyor.

'Barış için risk almak'

Kraliçe'nin Kuzey İrlanda ziyaretindeki en önemli olaylardan biri, IRA'nın siyasi kanadı Sinn Fein'den milletvekili seçilen ve Kuzey İrlanda hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan McGuinness ile görüşmesi olacak.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu IRA, uzun yıllar Kuzey İrlanda'daki İngiliz varlığına karşı eylemlerde bulunmuştu.

BBC'ye verdiği mülakatta Kraliçe ile görüşmesini değerlendiren McGuinness bu adımı "barış için risk almak" şeklinde yorumladı.

McGuinness şöyle devam etti: "O tarihin bir başka devriydi. Sorun şunun kabul edilmesidir ki, devletin uyguladığı şiddet benim toplumuma mensup birçok kişinin büyük acılar yaşamasına neden oldu; ama aynı şekilde başkalarının da kayıp verdiğini kabul etmek gerekir. Politikacıların oraya gönderdiği İngiliz askerleri de hayatını kaybetti, Kraliçe de kendi ailesinden birini (Lord Mountbatten) yitirdi. Ama bugün artık başka bir dönemden geçtiğimizi görmek gerekir."

Uzlaşma

McGuinness'in bu sözleri Sinn Fein'in dilinin son yıllarda ne kadar ılımlılaştığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Martin McGuinness, Kraliçe ile görüşmeyi kabul etmesinin, kendisini ısrarlı bir İrlanda cumhuriyetçisi olmaktan alıkoymadığını da vurguladı.

McGuinness, "hem bu adada ulusal bir uzlaşma hem de bu ada ile İngiltere arasında uzlaşma süreci görmek" istediğini söyledi.

Ziyaret sırasında bazı muhalif cumhuriyetçilerin protesto gösterisi düzenlemesi de bekleniyor.