BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,48
HABER /  DÜNYA

Clinton, Aliyev'den özür diledi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında Wikileaks sızmalarından yakındığı bildirildi

Abone ol

Wikileaks belgeleriyle dünya devletlerini hem kendi içlerinde hem komşularıyla birbirine düşüren Amerikalı diplomatların notları, Amerikan hükümetini de zora soktu. Belgeler, Amerika'yı zaman zaman özür dilemek zorunda bırakıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley yaptığı açıklamada, "Bayan Clinton sayın Aliyev'le yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında, Wikileaks sızmalarından dolayı yakındı ve üzüntülerini dile getirdi" diye konuştu. Wikileaks tarafından açıklanan, Eylül 2009 tarihli bir Amerikan diplomatik yazışma İlham Aliyev'i bir mafya patronuna benzetiyor.

Philip Crowley'e göre, Aliyev görüşme sırasında, hükümeti ile ABD arasındaki ilişkilerin bu olaydan dolayı "uzun vadede" etkileneceğini sanmadığını belirtti.

Azerbaycan'ın Afganistan'daki koalisyonda yer aldığını hatırlatan Crowley, Azerbaycan'ı ABD'nin bölgedeki "anahtar ortağı" olarak niteledi.

Sözkonusu yazışma, merhum Haydar Aliyev'den sonra iktidara gelen İlham Aliyev'in ülkesinde gitgide otoriterleştiğini ve dış politika yönünden babasında daha pragmatik davrandığını belirtiyor.

Yazışma ayrıca, Aliyev'in "karmaşık ağır silahlarla donatılmış gruplar ağı" kurduğunu, bu grupların organize suçlara karıştığını ileri sürüyor ve bu yöndende Aliyev'i Francis F. Coppola'nın "Baba" filmindeki Corleone adlı mafya ailesine benzetiyor.