BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,29
HABER /  GÜNCEL

AB liderleri daimi mali yardım fonunda uzlaştı

Brüksel'deki AB zirvesinde ana gündem maddesi euro bölgesinde ekonomik istikrardı. Liderler 2013'te yürürlüğe girecek kurtarma mekanizmasında uzlaştı.

Abone ol

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri, mali sıkıntıya giren euro ülkelerine yardım amacıyla daimi bir kurtarma mekanizması oluşturmak için Lizbon Anlaşması'nda bazı değişiklikler yapmakta uzlaştı.

Liderler, yeni kurtarma mekanizmasına ortak para birimi euro'nun istikrarını koruma ihtiyacı ''kaçınılmaz hale gelirse'' başvurmanın mümkün olacağını söylüyorlar.

Anlaşma, bu yıl önce Yunanistan daha sonra İrlanda'ya on milyarlarca dolar kredi yardımı sağlanmasını izliyor.

İki diğer euro ülkesinin -Portekiz ve İspanya'nın- ekonomilerinin de yakında mali yardıma muhtaç kalacağından endişe duyuluyor.

Ortak para birimi euro AB'de 16 üye ülkede kullanılıyor.

Euro'nun dışında kalan İngiltere'nin Başbakanı David Cameron, ülkesinin üzerinde anlaşmaya varılan yeni fona katkıda bulunmak zorunda olmadığını söyledi.

Euro bölgesinde alarm sinyalleri veren ilk ülke Yunanistan olmuştu.

AB liderleri, Yunanistan krizi ardından 750 milyar euro tutarında geçici bir fon oluşturdu. Liderler, piyasalara güvence vermeyi ve euro bölgesinde ekonomik istikrarı koruma altına almayı amaçlıyor.

Brüksel'deki zirve toplantısında üzerinde anlaşmaya varılan kurtarma mekanizması ise gene aynı çizgide 2013 yılından itibaren daimi bir fon olarak yürürlüğe girecek.

Anlaşma uyarınca daimi fondan faydalanmak isteyen euro ülkelerine gelecekte acilen kredi sağlanabilecek, fakat yardım alan ülkenin de bütçe açığı ve borç sorunuyla başa çıkacak ekonomik önlemler alması zorunlu tutuluyor.

Muhabirler, daimi fonun önünü açmak için Lizbon Anlaşması'na iki cümle daha ekleneceğini bildiriyor.