BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

CITIden mikro girişimci ödülleri

Citibank ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından düzenlenen Citi Mikro Girişimci Ödülleri sahiplerini buldu.

Abone ol

Türkiye'nin çeşitli illerinden binin üzerinde mikro girişimci kadının başvurduğu ve 28'inin finale kaldığı yarışmanın ödül töreninde konuşan Citibank Yönetim Kurulu Başkanı Steve Bideshi, tüm dünyada işsizliğin yoğun olarak yaşandığı dönemde mikro kredinin öneminin daha da öne çıktığını vurguladı.

Dünyada 26 ülkede gerçekleştirilen Citi Mikro Ödüllerinin, mikro kredi konusunda toplumda farkındalık yaratma, mikro girişimciliğe özendirme ve mikro krediyle ilgilenen kurumlar arasında bir ağ yaratmayı amaçladığını anlatan Bideshi, ''Kadın girişimciler, aldıkları mikro kredilerle kurdukları küçük işletmeler ile ailelerine bakıyor, çocuklarını okutuyor. Mikro girişimci kadınlar mucizeler yaratıyor. Kadın mikro girişimciler sadece çevreleri için değil, hepimiz için örnek oluşturuyor'' diye konuştu.

KEDV Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar ise mikro kredide yoksulların çaresizliğine değil gücüne vurgu yapıldığını ifade ederek, Türkiye'de 2002 yılından beri mikro kredi uygulamasının bulunduğunu belirtti.

Akçar, ''Yoksullara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek gerekir'' sözünü çok da doğru bulmadığını kaydederek, ''Ortada balık yok zaten. Bütün balıklar ırmağın başında tutuluyor. Bu, 'yoksulların ulaşabileceği kaynak yok' anlamına geliyor. Mikro kredi programı ile yoksullara kaynak yaratılıyor, balığı tükenen dereye balık atılıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Akgül de Türkiye'de şu anda 30-35 ilde mikro kredi uygulaması bulunduğunu ve bugüne kadar 30 milyon TL kadar kredi verildiğini bildirerek, 2010 yılında 81 ilde toplam 100 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

ÖDÜLLER

Törende, ''Finansal Başarı'' kategorisinde Sakarya'da ayakkabı keçesi ve dansöz kıyafeti diken Sezer Yüce, ''Sosyal Etki'' kategorisinde Mardin'de gelinlikçilik ve kuaförlük yapan Münevver Arıkan, ''Vizyon'' kategorisinde Diyarbakır'da pikoculuk ile uğraşan Sebahat Kabalak birincilik ödülüne layık görüldü.

Törende ayrıca ''Kişisel Mücadele'' ve ''Umut Vadeden Girişimci'' dallarında da ödüller verildi.

Sektör ödüllerinde birinci olanlar 2 bin TL, ikinciler bin 500 TL, üçüncüler bin TL, özel ödüller kategorisinde ödül alanlar bin 500 TL ödül kazandı.