BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

'Çıplak dövülme' olayında Mısırlı ressam polisi suçladı

Kahire'de cuma günkü protestolar sırasında çırıl çıplak soyulduktan sonra tartaklanan 50 yaşındaki ressam "göstericiler dövdü" ifadeseni değiştirip, suçun poliste olduğunu kabul etti.

Abone ol

Çıplak halde polis tarafından feci halde tartaklandığı görüntülerde görülen bir Mısırlı, suçun poliste olduğunu kabul etti.

50 yaşındaki ressam Hamda Saber, ilk açıklamasında kendisini protestocuların tartakladığını söylemişti.

Polisi değil de neden göstericileri suçladığı ile ilgili soru işaretleri arasında durumu açıklayan Saber, ifadesini değiştirmeye zorlandığını söyledi.

Sabre'nin oğlu BBC'ye yaptığı açıklamada, aksi halde babasının polis tarafından molotof kokteyli taşımakla suçlamasının gündeme geldiğini söyledi.

Hamza Saber, olay sonrasında polisin özür dilediğini söyledi.

İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, olayı kınadı ve daha önceki benzer durumlarda takındığı tavırdan farklı olarak, olay hakkında soruştuma başlatılmasını istedi.

Yönetim karşıtları, polisin "işlediği insanlığa karşı suçun" "ülkedeki adalet açısından son derece kötü sonuçlar doğuracağını" ifade ediyor.

Yargının bağımsızlığı ile ilgili kampanya da yürüten avukat Nassır Amin, "Kamu soruşturması sırasında (Saber'in) ifadesini değiştirmeye zorlanmasının tiranlığın göstergesi" olduğunu söyledi.

Saber'in tartaklandığı sıralarda göstericiler Cumhurbaşkanı Mursi'nin köşkünün bahçeşine fişetleri de atıldığı gösteriler düzenliyordu.

Olaylarda bir kişinin hayatını kaybettiği, en az 50 kişinin de yaralandığı haberleri geliyor.

Protestocular, İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi 2011'de Mübarek rejimini deviren ayaklanmaya ihanet etmekle suçluyor.

Mursi ise, iddiayı kabul etmezken, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin devlet kurumlarını korumak için kararlı hareket edeceğini ve ''şiddetin arkasındaki grupların da siyasi hesap vereceklerini'' söyledi.

"Devlet çökebilir"

Mısır'da yeni protesto dalgası 24 Ocak'ta Kahire'de Mübarek'in devrilmesine yol açan gösterilerin başlangıcının ikinci yıl dönümünde ortaya çıktı ve çok sayıda kente yayıldı.

Protestocular, Müslüman Kardeşler'in bir üyesi olan Mursi'nin yeni bir ''tek adam'' modeli dayattığını ve iki yıl önceki ayaklanmanın değerlerine ihanet ettiğini söylüyor.

Salı günü Mısır ordusunun başındaki isim general Abdül Fettah el Sisi, ülkedeki siyasi krizin devletin çökmesine neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Port Said'de geçen sene oynanan ve 70'ten fazla kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili yargılananlardan 21'i hakkında idam cezası verilince olaylar çıktı.