BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Çini çıldırtan kadın Japonyada

Çin Uygur isyanının sorumlusu olarak gösterdiği Rabia Kader'i ağırlayan Japonya'ya ateş püskürüyor.

Abone ol

Dünya Uygur Kongresinin lideri Rabia Kadir, beş günlük ziyaret için bugün Japonya'nın başkenti Tokyo'ya geldi.

Çin'i 2005 yılında terk ettiğinden beri sürgünde yaşadığı ABD'nin başkenti Washington'dan Tokyo'ya gelen Kadir, ziyareti sırasında iktidarda bulunan Liberal Demokrat Partinin (PLD) yetkilileriyle görüşecek ve çarşamba günü yapacağı basın toplantısında Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşayan Uygur Müslüman azınlığının davasını anlatacak.

Kadir'in Tokyo'da yaşayan bir yandaşı, AFP'ye yaptığı açıklamada, Kadir'in Tokyo'daki ziyaretinin ayrıntılarının tam olarak belli olmadığını ve değişiklik yapılabileceğini belirtti. Aynı kaynak, "Güvenliği açısından biraz endişeliyiz, çünkü geçmişte başka ülkelerde hayatına birçok kez kast edilmişti" dedi.

Çin, Rabia Kadir'i "suçlu" olarak nitelendiriyor ve Japonya ziyaretini şiddetle eleştiriyor.

Çin'in Japonya Büyükelçisi Sui Tienkay, Kadir'in ziyaretinin son zamanlarda iyileşen Çin-Japon ilişkilerine zarar vermesine izin verilmemesi uyarısında bulunmuştu.

Tienkay bir grup basın mensubuna hitaben yaptığı açıklamada, "Japonya'da bir şiddet suçu işlense ve bu suçun baş planlayıcısı üçüncü bir ülkeye davet edilse Japon halkı ne hissederdi" diye konuşmuştu.

Çin, sürgündeki Uygur lideri Kadir'i, bu ay içinde Sincan Uygur Özerk bölgesinde meydana gelen, yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarını planlamakla suçluyor. Kadir ise bu iddiaları reddediyor.