BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,59
ALTIN 2.390,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin'den elektronik devlerine ceza yağdırdı

Altı şirket, aynı suçlama nedeniyle 2011’de ABD’de, 2010'da ise Avrupa'da ceza almıştı.

Abone ol

Çin, Asyalı elektronik üreticilerine ceza yağdırdı. Güney Koreli elektronik devi Samsung’un da arasında bulunduğu altı şirket, LCD ekranların fiyatlarını sabitledikleri suçlamasıyla 57 milyon dolar ceza kesti.

Altı şirket, aynı suçlama nedeniyle 2011’de ABD’de, 2010'da ise Avrupa'da ceza almıştı.

Güney Koreli Samsung ve LG ile, Tayvanlı Chimei Innolux, AU Optronics, Chunghwa Picture Tubes ve HannStar Display şirketleri, aralarında anlaşalarak LCD ekranların piyasa fiyatlarını sabitledikleri gerekçesiyle Çin hükümetinden ceza aldı.

Asyalı elektronik ürün üreticileri, aldıkları yeni cezayla sicillerine fiyat sabitlemeden bir suç daha eklemiş oldu. Çin’in Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu (NDRC), yapılan soruşturma kapsamında altı şirketin 2001-2006 yıllarında görüşerek, LCD ekranların piyasaya fiyatlarını ortak kararla aldıklarını belirledi.

SİCİLLERİ ÇOK KABARIK

BBC’nin haberine göre, Çin tarafından cezaya çarptırılan altı şirket, ABD piyasasına sundukları ekranlar için de aynı suçu işledikleri gerekçesiyle 2011 yılında 535 milyon dolar cezaya çarptırıldı. ABD Adalet Bakanlığı’nın cezayla sonuçlanan soruşturması ise ilk olarak Avrupa’da patlak veren soruşturmanın ardından geldi.

649 MİLYON EURO CEZA

Avrupa Komisyonu, 2010 yılında yine altı şirketi kartel oluşturmak suçundan 649 milyon Euro para cezasına çarptırmıştı. Altı şirket, Avrupa’da kesilen para cezasını ödemeyi reddetti ve kendilerine yöneltilen suçlamayı reddetti.

Çin’de alınan karar, Asyalı şirketlerin fiyat sabitlemeden elde ettikleri gelirleri hükümete geri ödemelerini gerektitiyor. BBC’nin verdiği bilgiye göre, altı şirket 33 milyon dolar ve ek ceza olarak da 24 milyon dolar ödeyecek.

NRDC, yaptığı açıklamada, “Söz konusu şirketler tekelci fiyat işlemlerinde bukunarak Çin’deki renkli TV sektörünü ve kullanıcıları olumsuz etkilemiştir” denildi.