BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,64
ALTIN 2.392,05
HABER /  GÜNCEL

Tasmanya: Binlerce kişi yangın yüzünden mahsur

Avustralya'nın Tasmanya adasında çıkan ve kontrol altına alınamayan yangınlar yüzünden binlerce kişi mahsur kaldı.

Abone ol

Avustralya'nın Tasmanya adasında çıkan ve kontrol altına alınamayan yangınlar yüzünden binlerce kişi mahsur kaldı.

Çoğu Hobart'ın doğusundaki küçük yerleşim merkezi Dunalley'de olmak üzere en az 100 ev yandı. Yöredeki polis karakolu ve okul da yanan binalar arasında.

Hobart'ın güneydoğusundaki Tasman yarım adasına giden ana karayolu ulaşıma kesildi. Çoğu turist olmak üzere binlerce kişi tarihi Port Arthur yöresinde mahsur kaldı.

Bazı ada sakinleri yangın yüzünden plajlara sığındı. Bölgeye deniz yoluyla yiyecek sevkedildi ve yüzlerce kişi gemilerle tahliye edildi.

Avustralya'nın birçok bölgesinde büyük bir sıcak dalgası yaşanıyor. Tasmanya'nın yönetim merkezi Hobart'ta sıcaklığın 41 dereceye ulaşmasıyla bir rekora ulaşıldı.

Sidney'deki BBC muhabiri Nick Bryant, Avustralya'nın güneydoğusundaki geniş bir alanda, yaklaşık dört yıl önce 173 kişinin ölümüyle sonuçlanan 'Kara Cumartesi'den bu yana yaşanan en kötü yangınların sürdüğünü bildiriyor.

Bölgeyi etkileyen sıcak hava dalgasının yanı sıra şiddetli rüzgarların ve kuraklığın da yangınlara zemin hazırladığı, Tasmanya'nın durumdan en kötü etkilenen bölge olduğu kaydediliyor.

Hava sıcaklığının düşmesine rağmen Tasmanya'da dördü kontrol dışı olmak üzere 40 ayrı yangın hala devam ediyor.