BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,75
ALTIN 2.455,95
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin Google'ı kendi silahıyla vuracak

Çin karşı atağa geçerek çok sayıda Amerikan mühendis ve yazılımcıyı google'a rakip arama motoru için işe aldı.

Abone ol

İlk olarak geçtiğimiz aylarda Çin Halk Cumhuriyeti ile ciddi bir soğuk savaşa giren Google, ülkeyi arama sonuçlarından engelleyebileceğini belirterek tehdit etmişti.

Çin ise ünlü arma motorunu ülkenin kültürüne hakaret etmekle suçlamıştı. Bu soğuk savaş sonucunda kazanan tek kuruluş ise Baidu oldu. Çin bazlı bu arama motoru Google'ın ülkeye sırt dönmesiyle birlikte yükselişe geçmişti. Halk Cumhuriyeti bu savaştaki yeni hamlesini olayın üzerinden birkaç ay geçtikten sonra oynamaya karar verdi.

Misilleme üstüne misilleme

Çin, çok sayıda Amerikan mühendis ve yazılımcıyı Baidu'yu güçlendirmek için işe aldı. Asyalı arama motorunun İnsan Kaynakları Müdürü Zheng Bin, 40 yeni uzmanın ekiplerine katıldığını açıkladı. Çin'in Baidu'yu güçlendirmek için yeni geliştirdiği stratejideki bir sonraki adım ise Google'ın kendi çalışlarını transfer etmek olacak.

Ülke bu konuda çalışmaları hızlandırdı, Google'dan Çin'e geçen internet uzmanları bu ülkede lüks bir yaşama sahip olacak.

Google ise bu haberin yayılmasıyla birlikte bugün Çin'den gelen erişimlerini engellemiş durumda. Mart ayında ülkeyi protesto etmek için Halk Cumhuriyeti için açtığı yeni sayfayı kapatan arama motoruna eski adresten ulaşmak mümkündü.

Ancak bugünden itibaren bu ülkedeki kullanıcılar kendi dillerindeki Google'ı hiçbir şekilde ulaşamayacaklar...

Çin, Hong Kong savaşını da kazandı

Google, Pekin yönetiminin kurduğu sansür sistemini aşmak için Çinli internet kullanıcılarını Hong Kong sayfalarına yönlendiriyordu.

Özerk konumundan ötürü Google'ın Hong Kong'daki sitesini denetleyemeyen Çin, yönlendirmeye son vermemesi halinde Google'ın Çin'deki lisans hakkını kaybedeceği uyarısında bulunmuştu.

Pekin ile bitmeyen gerilim

Çin ile Google arasındaki gerginlik bu yılın başında Google'a düzenlenen hacker saldırılarıyla başlamıştı.

Google saldırıların Çin kaynaklı olduğunu savunmuş, Pekin yönetiminin uyguladığı sansürden dolayı Çin piyasasından tamamen çekilme fikrini ortaya atmıştı.

İzin alınması gerekiyor

Çin'de kayıtlı web siteleri devletin ilgili birimlerinden lisans izni almak zorunda. Lisans izni her yıl yenileniyor.

Çin'de 2012'ye kadar geçerli lisans hakkı edinen Google'ın yıllık yenileme için son başvuru günü 30 Haziran olarak belirlenmişti.

Uzmanlar, Google'a Google.cn adresinden ulaşılamaması halinde Hong Kong sayfasının kullanıcı sayısında önemli gerileme yaşanacağı öngörüsünde bulunuyor.