BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,10
ALTIN 2.474,52
HABER /  GÜNCEL

Çimentoda oyun var

Sanayi Bakanı Ali Çoşkun'a sunulan rapor piyasa gerçeklerini göz önüne serdi.

Abone ol

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a sunulan "İnşaat Sektörü Raporu"nda, çimentodaki fiyat artışları yüzünden sektörün S.O.S verdiği vurgulanarak, somut tedbirler alınması istendi.



MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat başkanlığındaki heyet tarafından dün Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a makamında sunulan raporda, "Avrupa'da Kyoto Protokolü nedeniyle, demir, çelik, çimento gibi ürünler üreten fabrikaların kurulmasına izin vermemektedir. Bu nedenle Avrupalı üreticiler ülkemizde yoğun şekilde özelleştirmelere girerek fabrika almakta, ihraç fiyatları 40 dolarlarda olan malı iç piyasaya 70 dolara vermektedir" denildi.

PİYASAYI YABANCI BELİRLİYOR
Raporda Türkiye'deki çimento fabrikalarının önemli bir bölümünün yabancı sermayenin elinde olduğuna dikkat çekilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Avrupa'nın en büyük üreticilerinden olan Lafarge, Vicot, İtalcimenti, Cementir ve CBR firmalarıdır. Çimento üreticileri centilmenlik antlaşması nedeniyle hazır beton firmalarına ikinci bir üreticinin fiyat dahi teklif edemez şeklinde paylaşılmıştır. Çimento üreticisi firmalar zamlı fiyatları oturtmak için; talebi karşılayacak kapasite olmasına rağmen, hazır beton tesislerini bölgesel olarak paylaşmış olduklarından rahatlıkla kota uygulayarak, yeni fiyatların piyasada hakim olmasını sağlamaktadırlar. Bu durumda hazır beton üreticileri de çimento üreticileri ile mücadele edemeyeceğinden, onlarla birlikte hareket etme yoluna giderek, bu maliyetleriz olduğu gibi tüketiciye yansıtmaktadır." Raporda Rekabet Kurulu'nun bu konuda biran önce devreye girmesi istendi.

Haber: ALİ EYVAZ
Kaynak:Yenişafak