BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

CHP'li Okay'ın referandum iddiası

Referandum tartışması alevlendi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ın iddiası hükümeti kızdıracak.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, anayasa değişikliğini referanduma götürecek yasal düzenlemeye olur vermeyeceklerini söyledi.

Okay, böyle bir düzenleme olsa bile üzerinden bir yıl geçmeden uygulanamayacağını savundu.

CHP'li Okay, Meclis'te gazetecilerle düzenlediği basınla sohbet toplantısında bugün TBMM Genel Kurulu'nda, görüşmelerine devam edilen ve referandum süresini 120 günden 60 güne indiren yasa teklifinin yasalaşması halinde bir yıla kadar uygulanamayacağı konusundaki ısrarını tekrarladı. Okay, şunları söyledi:

1 yıla kadar referandum uygulanamaz

"120 günü 60 güne indirdikten sonra, bir halk oylamasına gidilemez. Çünkü referandum da seçim kapsamına giriyor. Bu konu Anayasa'nın 79. maddesinde çok açıktır. Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulmasının seçim olmadığını savunuyorlar. Anayasa'nın 67. maddesi de bunu çok açık sunuyor. Hiçbir şekilde bu değişiklik yürürlüğe girdiği andan itibaren bir yıla kadar referandum uygulanamaz."

Okay, böyle bir düzenlenin rafta kalmaya mahkum olacağını iddia etti. Okay, AK Parti'nin Meclis gündemine getirmeyi planladığı anayasa değişikliği ile ilgili olarak da "AKP'nin derdi yargıyı AKP'lileştirmek. Bunun için anayasa değişikliğine gitmek istiyorlar. Böyle bir değişikliğe olur vermeyeceğiz. Sadece iki husus noktasında (dokunulmazlık ve Anayasanın geçici 15. Maddesi) dışında ortak noktada buluşmamız mümkün değil. Uyarı görevini bir kez daha yapıyoruz. Tarihe not düşmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.