BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Emeklilere aidat müjdesi

Emeklilerin imdadına SGK yetişti: Maaşlarından aidat kesilen emekliler bize başvursun...

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin maaşlarından derneklerce kesilen aidatlar tartışmasına el koydu. Kurum, 18 ve 15 lira olarak kesilen aidatlardan haberi olmayan ve derneklere üye olmayan emeklilerin bu paraları geri alabileceğini açıkladı.

SGK'dan yapılan açıklamada, "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.

Açıklamada 2010 Ocak ayı itibariyle Türkiye Emeklileri Derneğinin 649 bin 245 üyesi bulunduğuna ayrıca Türkiye genelinde 92 adet şubesinin olduğuna dikkat çekildi. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin ise 97 bin 194 üyesinin bulunduğuna işaret edildi. Açıklamada, "Söz konusu derneklerin 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yeni üye olan kişilerin Kurumumuza hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden Kurumumuza hitaplı muvafakat belgelerini alarak göndermeleri istenmiştir." ifadelerine yer verildi.

İTİRAZ SONUCU KESİNTİLER FAİZİYLE ALINIR

Haberi olmadan üye yapılanların itiraz etmesi halinde faiziyle paralarını geri alabileceğine vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kurumumuzca "kesinti talebinin yerine getirilebilmesi için, üye olanlar için ilgilinin muvafakatinin alınarak Kuruma ibraz edilmesi, muvafakat yazıları ibraz edilemeyen üyelere ait kesinti tutarlarının ilgililere ödenmek üzere kanuni faiziyle birlikte Kuruma iade edileceğine ilişkin taahhüdü içeren Dernek Yönetim Kurulu kararı istenmiştir. Dernek üyesi olmadığı halde veya muvafakat vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını düşünen emekliler SGK'ya başvursun. Kurumumuza yaptığı başvurular ilgili derneğe gereği yapılarak aidatın iade edilmesi için gönderilmekte ve sonucundan bilgi istenmektedir. Bunun dışında dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerekmektedir."

Vatandaşlara çağrıda bulunarak il müdürlüklerine başvurmaları istenen açıklamada ayrıca "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.