BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 34,74
ALTIN 2.449,36
HABER /  POLİTİKA

CHP'den Referandum uyarısı

Referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili düzenleme Meclis’ten bugün geçecek. CHP son bir ikazda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
Referandum süresinin 120 günden 60 güne indirilmesiyle ilgili düzenleme konusunda CHP’den iktidara son ikaz:

Yasa çıktıktan sonra bir yıl süreyle uygulanamaz. Uygulanırsa Anayasa Mahkemesi veya YSK’dan “Yapamazsınız “ kararı çıkarsa “yargı ideolojik”, “referandum yapmak istedik ama yargı engel oldu” mazeretlerine sığınarak mağduru oynamayın.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Meclis Genel Kurulu gündeminde yer alan referandum yasasının çıktıktan sonra bir yıl uygulanamayacağı uyarısında bulunan Okay şunları söyledi:
“Anayasa’nın 79’uncu son maddesi uyarınca halk oylaması da seçim kanunu kapsamında. Anayasa’nın 67’nci maddesinde de seçim kanunlarında yapılacak değişikler bir yıl süreyle uygulanamaz” deniliyor. Bu nedenle TBMM Genel Kurul gündemindeki bu yasadaki süre kısalması halinde bir yıl süreyle Türkiye’de referandum yapılamaz.

Okay uyarısına yönelik, “halk oylaması-referandum farklı şeylerdir” eleştirilerine de söz konusu iki maddeyi tekrar okuyarak yanıt verdi.

SANAL GÜNDEM YARATILIYOR
Referandum süresi kısaltıldıktan sonra yeni düzenlemenin bir yıl süreyle uygulanamayacağını açıklayan Okay, “1 yıl süreyle bu yapılamayacağına göre Mart ayı sonunda gelecek değişiklik önerilerinin görüşmesi Mayıs sonunu bulabilir. Bu iki üç ayda Türkiye bunlarla meşgul olacak” dedi.

Siyasal iktidarın böylesi bir anayasal düzenlemeden bi haber olduğunu düşünmek istemediğini söyleyen Okay, “Eğer bilmiyorlarsa ikaz ediyorum. Ama biliyorlar da bunu tartıştırmak istiyorlarsa Türkiye’de iki üç ay ülkenin gerçek gündemini dışında bir sanal gündemle ülkeyi meşgul etmek istiyorlar demektir” uyarısında bulundu.

MAĞDURU OYNAMAYIN
Bugüne kadar ana muhalefet olarak yapılan pek çok yanlış dolayısıyla iktidarı uyardıklarını anlatan Okay bu uyarılarına karşın hükümet ısrarcı olursa mağduru oynamaya hakları bulunmadığını savundu. Okay, “Referandum süresi 60 güne indi, ama yine de referanduma gitme inadı olursa Anayasa Mahkemesi veya YSK’dan “hayır yapamazsınız” kararı çıkarsa buna ‘ideolojik’ demek veya mağduru oynamak, referanduma yargı engel oldu mazareti içine kimse girmesin” dedi.