BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

CHP'den YSK'ya mühür uyarısı!

Referandumda kafa karıştıran 'evet' mührü kullanılmasına CHP el attı ve YSK'ya şu uyarıda bulundu. Aslında mührün...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, referandumda kullanılacak mührün "tercih" olduğunu, ilgili yasada "evet" mührü kullanılması yolunda hiçbir hükmün olmadığını belirterek, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) kararını tekrar gözden geçirmesi ve tüm ülkede tek bir uygulama yapması için çağrıda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol yaptığı yazılı açıklama ile YSK Başkanı Ali Em’in, "Yasa’da özel bir işaret deniyor ve biz de genelgemizde bu işaretin evet veya tercih ifadesi olacağını belirttik. Değiştirmeyi düşünmüyoruz" sözlerine tepki gösterdi. Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması hakkındaki kanunda, "Halk oylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mührü, birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanır" hükmünün yer aldığına dikkat çeken Anadol, şöyle dedi:

REFERANDUMDA KULLANILACAK MÜHÜR ’TERCİH’DİR

"Yani yasadaki ‘özel işareti bulunan mühür’ ve ‘tercih’ sözcüğü dikkate alınarak sadece ’tercih’ yazılı mühürlerin kullanılması kararı alınabilirdi. Oysa Yüksek Seçim Kurulu ülke çapında uygulama birliğini bozarak bazı il ve ilçelerde ’evet’, bazılarında da ’tercih’ mühürleri dağıtarak şimdiden bir kargaşaya yol açmış bulunmaktadır. YSK’nın kanundaki ‘özel işaret bulunan mühür’ ibaresinden evet ve tercih olarak ikili anlam çıkarması da akıl ve mantık kurallarına aykırıdır. Özel işaretten, ‘artı işareti’ (+) veya ‘daire işareti’ (O) veya ‘tercih’ gibi anlamlar çıkabilir. Ama seçmenin ‘evet’ veya ‘hayır’ oyu kullanacağı referandumda evet olarak yapılan bir özel işaret değerlendirmesi kabul edilemez. ‘Evet’ genel veya yerel seçimlerde kullanılacak mühürdür. Referandumda ise yasada da belirtildiği gibi kullanılacak mühür ‘tercih’dir. İlgili yasada ‘evet’ mührü kullanılması yolunda hiçbir hüküm yoktur."

Birçok köşe yazarı ve binlerce seçmenin "evet" mührünün kafa karıştıracağını ve yanıltıcı olduğunu ısrarla vurguladığını belirten Anadol, "Gümrüklerde oy kullanan seçmenler şaşırdıklarını ve bocaladıklarını söylemektedirler" dedi.

YSK’NIN GÖREVİ KAMUOYU İLE İNATLAŞMAK DEĞİL

YSK’yı göreve çağıran CHP Grup Başkanvekili, "Yüksek Seçim Kurulu’nun görevi kamuoyu ile inatlaşmak değil, referandumu, sonuçları üzerinde hiçbir tartışma yaratmayacak şekilde yansız, adil ve inandırıcı biçimde yönetmektir. Yüksek Seçim Kurulu’nu referandum tarihine daha bir ay varken, kararını bir daha gözden geçirmeye ve tüm ülkede tek bir uygulama yapmaya davet ediyorum" dedi.