BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Sigarayı bıraktı ama iş işten geçti

Yıllarca bilinçsiz bir şekilde sigara içenler, önemli bir rahatsızlık yaşayınca bırakıyor ama iş işten geçmiş oluyor.

Abone ol

Sigaranın esiri olanlardan biri de, 20'li yaşlarda sigara içmeye başlayan ve günde ortalama 2.5 paket içen Diyarbakırlı 66 yaşındaki İrfan Kendir. Kendir, sigara nedeniyle 2 bacağından yoksun yaşamını tekerlekli sandalyeye bağlı olarak sürdürmeye çalışıyor.

Yeni bir ev alma hayali olan 3 çocuk babası İrfan Kendir, Türk Telekom'dan emekli olmasından kısa bir süre sonra baş gösteren bacak ağrısıyla hayatı bir anda karardı.

Apar topar Ankara'ya giden Kendir'in, burada çeşitli hastanelerde yapılan tedavinin ardından önce sol bacağı, 6 yıl sonra da sağ bacağı kesildi. Vücudunun neredeyse yarısından yoksun olan Kendir, yaşamını tekerlekli sandalyeye bağlı bir şekilde sürdürmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Kendir AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20'li yaşlarda özentiyle başladığı sigaraya zamanla bağımlı hale geldiğini söyledi.

Günde ortalama 2.5 paket sigara içtiğini, bu sürede hiç bir rahatsızlığının olmadığını belirten Kendir, 39 yıl çalıştığı Türk Telekom'dan emekli olduğunu, emekli olduktan sonra bacağında bir takım rahatsızlıkların baş gösterdiğini anlattı.

Bir süre sonra sol bacağında ağrı şikayetiyle Ankara'ya gittiğini, burada tedavi olduğunu, bacağına yapay damar taktıklarını ifade eden Kendir, bir kaç ay sonra da bacağında ağrıyla birlikte morarma meydana geldiğini kaydetti.

''ŞİMDİ BACAKLARIM YOK''

Kendir, yapılan tetkiklerin ardından bacağının kalçaya yakın mesafeden kesildiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Doktorlarım şeker hastası olduğumu, sigaranın da bunu ilerlettiğini söyledi. Günde iki buçuk paket sigara içiyordum. Doktorlarım sigara içmemem gerektiğini, bu olayın sigaradan kaynaklandığını söylediler. Ben de bıraktım. Ama artık iş işten geçti. 6 yıl sonra diğer bacağım da aynı şekilde kesildi. 66 yaşındayım yaşamımın son 8 yılı hep hastanelerde geçti. Tüm gençlere tavsiyem sigara içmemeleri. Sigaranın bana hem maddi hem de manevi çok zararı oldu. Büyük pişmanlık duyuyorum. İçmem gerekiyordu. Ayağımın böyle olmasına çok üzülüyorum. ailem de benimle perişan oldu. Sigaranın verdiği zararın örneği meydanda. Şimdi bacaklarım yok.''

''BİR BACAĞI KESİLDİĞİ HALDE HALA İÇİYORDU''

İrfan Kendir'in eşi Nihal Kendir ise eşinin ilk bacağı kesildiğinde doktorların kesinlikle sigara içmemesi uyarısında bulunmasına rağmen eşinin gizli gizli sigara içmeye devam ettiğini söyledi.

Doktorların sigara içilen ortamda bile bulunmaması gerektiğini söylemelerine karşın eşinin sigarayı tam olarak bırakamadığını ifade eden Kendir, şunları söyledi:

''Eşim şimdi yatağa bağımlı. Ben bütün ihtiyaçlarını karşılıyorum. Sigara içmeseydi tabi böyle olmazdı. Doktoru da 'sigaradan' dedi. Eşim şeker hastası oldu. Sigarada şeker hastalığının düşmanı. Uzun zaman benim yanımda içmedi, ama dışarda gizli gizli içti. Şimdi bile bazen gizli gizli içiyor. Eşim emekli olmuş, tam rahata ereceğimiz zaman bu geldi başımıza. Evimiz iki katlı, mecburen bodrum katını eşimin rahatı için düzenledik. Düzenlemeyi ona göre yaptık. Emekliliğimizi yaşayamadık. Eşim sağlıklı olsaydı, her şey farklı olurdu. Ama ne yapalım. mukadderat böyle imiş demek ki.''

KIRKLARELİ'DEN BAŞKA BİR HİKAYE

Kırklareli'li 62 yaşındaki Mustafa Koyuncu da, günde 2 paket sigara içmesi nedeniyle, her iki bacağını kaybedenlerden.

Kasaplık yaparak ailesine ve çocuğuna baktığını belirten Koyuncu, 20 yaşlarında sigara içmeye başladığını, şeker hastası olduğunu öğrenince daha çok içmeye başladığını söyledi.

Gençlik yıllarında kendisini çok güçlü hissettiğini ifade eden Koyuncu, şunları anlattı:

''Sigarayı başladığımda güne 5-6 tane içiyordum. Daha sonra şeker hastası olduğumu öğrenince çoğalttım. Günde 2 paket içmeye başladım. 42 yaşlarında rahatsızlanmaya başladım. Doktora gittim şeker ve damar tıkanıklığı hastalığı çıktı. 2004 yılında ayak baş parmağım acımaya başladı. Bu şikayetle doktora gittim doktor parmağımın kesilmesini söyledi. Tamam dedik kestirdik. Daha sonra 2008 yılında da bacağım ağarmaya başladı, yine doktora çıktım. Doktor bana (sen uyurken kalp krizi geçirmişsin ve kan pıhtısı damar tıkanıklığına yol açmış) dedi. Ağrılarım artınca profesörlere ve çeşitli hastanelere gittim. Doktorlar sağ bacağımın kesilmesi gerektiğini belirtti. Sağ bacağımı kestiler ardından 1 yıl sonra sol bacağımda da ağrılar oldu ve onu da kestiler. Bacaklarımın kesilmesi üzerine sigarayı bıraktım. Şimdi çok zorlanıyorum, yürüyemiyorum, bir iş yapamıyorum. Keşke sigara içmeseydim.''

Koyuncu, sigara içenlere çağrıda bulunarak, ''Özellikle gençler kesinlikle sigara içmesinler, sigara iyi bir şey değil. İki bacağımı sigaraya kurban verdim. Kendi işimi yapamaz hale geldim. Benim halimi görsünler de sigaradan uzak dursunlar'' dedi.