BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP liderinden 'patlama meraktan' açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu A Haber'in canlı yayınında gündeme ilişkin sorulan yanıtladı,

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın Afyon'daki patlamaya ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

SABOTAJ: Rahmetli babam derdi ki; 'Sen doğru dur, eğrisi belasını bulur'. Ben kalkıp mühimmat deposunda bir asker meraktan el bombasıyla oynarken, bomba patladı deseydim bütün Türkiye beni dava ederdi. Biz de araştırdık. Pek çok kişiyle konuştuk. Evet, bu olayda sabotaj kuşkusu çok ağır basıyor.

YALAN: Bütün bilgileri topladığınız zaman halka verilen bilgilerin doğru olmadığını düşünüyorum. Yalan söyleniyor. El bombası yere düşünce patlama olmaz, mühimmat deposu infilak etmez.

TEŞEKKÜR: Sayın Başbakan 'Meraktan bir asker bunu eline aldı' diyor. Bir asker bunu yapmaz. Sayın Başbakan’ın açıklaması benim 'Sabotaj iddiası çok güçlüdür' söylemimi doğruluyor. Bu açıdan Sayın Başbakan'a teşekkür ederim. Bu bilgiyi açıkladığı için. O pimi çeken asker, herhalde meraktan çekmemiştir, o pim mühimmat deposunda ancak kasıtla çekilebilir.

OLMAZ: O bilgiyi verenler Başbakan’ı aptal konumuna düşürmüşlerdir. Bir asker merakla el bombasının pimini alıp çekmez. Bu filmlerde bile olmaz. Hayatın olağan akışına yüzde yüz ters bir olaydır.

GAF-APTALLIK: Genelkurmay dedi ki 'Acemi askerler mühimmat deposunda yoktu'. Kimler var, demek ki askerlik konusunu iyi bilen yetişmiş, konusunda uzman olanlar. Bir uzman alacak eline bombasını, merak dolayısıyla pimini çekecek, ondan sonra bekleyecek patlama oldu mu olmadı mı? Bu açıklama başlı başına gaf mı desem, aptallık mı desem, tanımlamakta zorlanıyorum.

SABOTAJCI: Eğer sabotajsa ve Sayın Başbakan’ın dediği doğruysa, sabotajı yapan orada pimi çeken askerdir. Eğer faili aranıyorsa, pimi çeken askerdir. Kim ise bilmiyorum. Sayın Başbakan’ın yaptığı açıklama benim söylediğimi doğruluyor. 'Merakı' kısmını çıkarın oradan bir askerin pimi çekmesi, başlı başına sabotaj iddiasını gündeme getiriyor.

İSTİFA ŞART: Bana demokrasisi gelişmiş bir ülke gösterin, 25 askeri ölecek, şehit olacak sorumlu bir tane binbaşı olacak. Sorumluların istifa etmesi gerekiyordu. Bunun adının kaza ya da sabotaj olması önemli değil. İlgili bakanın, ilgilisi kimse istifa etmesi lazım.

DOKUNULMAZLIK: İkisinin (AK Parti, MHP) oyları yetiyor zaten. Koşullar sıradan koşullar değildir. Olaylardan yola çıkıp yasal düzenleme yapmak doğru değildir.

DOLMABAHÇE: Anılarını yazacak öyle anlaşılıyor Sayın Başbakan, umarım bu anıları içinde Dolmabahçe'de yaptığı görüşmeleri de anlatır, ayrıntıları da anlatır. Böylece mezara giden bir anı kalmamış olur. Orada Sayın Başbakan, gazeteci arkadaşları eleştiriyor. 'Elimizde dosyalar var' diyor. Bir Başbakan, hukuk devletinde şantaj yapmaz. Dosya var, eğer o dosyada suça yönelik bilgiler varsa onu Cumhuriyet Savcılığı'na aktarır.

OSLO MEKTUPLARI: Biz önce sorulan soruların yanıtlarını bekliyoruz. Bir şey söylediğimiz zaman AK Parti kanadından bakan, Başbakan, grup, parti sözcüsü hep beraber saldırırlar, bu sorulara karşılık su ana kadar tık yok, niçin? Bu iddia ciddi bir iddia, soru soruldu niye sesleri çıkmıyor?