BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,49
HABER /  POLİTİKA

CHP İzmir İl kongresinde olay çıktı

CHP İzmir İl Kongresinde olaylar çıktı. Muhalif adaya söz verilmeyince ortalık karıştı. Kavgayı çevik kuvvet ayırdı.

Abone ol

CHP İzmir İl Kongresinde, konuşmalarla ilgili yeterlik önergesi verilince tartışma yaşandı. Salona çevik kuvvet çağırıldı.

CHP 33. Olağan İzmir İl Kongresi, Fuar Celal Atik Spor Salonu'nda 1,5 saat gecikmeli başladı.

EKREM BULGUN YENİDEN SEÇİLDİ

Kongre öncesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın desteklediği 78 yaşındaki Ekrem Bulgun ile Gaziemir İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy adaylıklarını açıkladı. Demirsoy, aday olabilmek için yeterli imza toplayamayınca seçime, "Ekrem Abi" olarak isimlendirilen Bulgun'un listesiyle gidildi. Böylece Bulgun, CHP'de il başkanlığı koltuğuna sekizinci defa oturdu.

'CHP'NİN İKTİDAR OLMASI ELZEM'

Kongreye katılan Özyürek, “Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiğini, CHP'nin iktidar olmasının hiçbir dönemde bu kadar elzem olmadığını” söyledi.

Ak Parti'nin “rejimi, hukuk sistemini değiştirmek, kendisinden yana olmayan insanları cezalandırmak için elinden gelen her şeyi yaptığını” öne sürdü. Özyürek, şöyle konuştu:

“AKP, 'Yaşadığımız süreç bir normalleşme, demokratikleşme sürecidir' diyor. Herhangi bir demokratik normal ülkede, kitlesel tutuklamalara, gözaltılara tanık oldunuz mu? TSK'nın değerli komutanları, muvazzaf, emekli birer birer gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Elbette kim suç işlemişse mutlaka cezasını çekmelidir. Bir plan tatbikatı nedeniyle komutanlar gözaltına alınıyorsa, tutuklanıyorsa, siz buna normal bir süreç diyebilir misiniz? CHP'nin etkisi azalırsa, CHP onlara uygun bir parti haline gelirse, Baykal'ın dışında bir rota izlerse, biliniz ki CHP de çok kolay şekilde teslim alınacaktır.

SALONA ÇEVİK KUVVET ÇAĞRILDI

Kongre sırasında, divana yeterlik önergesi verildi. Divan Başkanı Kemal Anadol, önergeyi oylatarak kabul etti. Bunun üzerine İl Başkan Adayı Yüksel Demirsoy ve arkadaşları, divana giderek konuşmaların devam etmesini istedi. Divan Başkanı Kemal Anadol ise önergeyi oylattığını belirterek, söz vermeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine salonda tartışma yaşandı. Bazı delegeler divanın bulunduğu platforma çıkarak konuşma yapmak istedi. Divanın önünde kargaşa yaşanması üzerine Divan Başkanı Anadol, önergeyle ilgili bir lehte, bir de aleyhte söz hakkı vereceğini belirterek, delege olmayanların salondan çıkarılmasını istedi.

Özel güvenlik ekiplerinin delege olmayanları salondan çıkarmasıyla yeterlik önergesinin aleyhinde söz alan Ali Yılmaz, parti içi demokrasi olması gerektiğini, herkese söz hakkı verilmesinin şart olduğunu söyledi.

Lehte söz alan CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ertam Özen, konuşması sırasındaki bazı tepkiler üzerine, “Beni susturamazsınız. Siz nasıl konuştuysanız, ben de burada konuşacağım” dedi.

CHP'nin ülkenin özlediği iktidarının böyle olmayacağını belirten Özen, “Tribün şovunuzu yapmaya devam edin, renk kattınız. Delege burada, özgür iradesini kullanmak için bekliyor. Hepimiz kardeşiz. Biz birbirimizle ancak var oluruz. Hiç kimseyi, bir tek CHP'liyi dahi feda edemeyiz” diye konuştu.

Daha sonra yapılan oylamada yeterlik önergesi kabul edildi. Divan Başkanı Kemal Anadol, sonuç üzerine, “Delegenin özgür iradesi budur” dedi.

Daha sonra Hesap Tetkik Komisyonu raporu, Divan Başkanı Anadol tarafından okundu.

Kemal Anadol, il başkan adaylarının listelerini teslim etme süresini bir saat uzattığını belirterek, son teslim süresinin saat 16.00 olduğunu söyledi.

Kargaşa yaşanması üzerine çağrılan Çevik Kuvvet ekipleri salona geldi.

YÜKSEL DEMİRSOY ADAY OLMAK İÇİN GEREKLİ İMZA SAYISINA ULAŞAMAYINCA SEÇİMLERE TEK LİSTEYLE GİDİLDİ

Adayların listeleri teslim saati olan 16.00'da Yüksel Demirsoy'un listesinin gelmediği görüldü. Divan Başkanı tek listeyle seçimlere gidileceğini duyurduğu sırada, Demirsoy'un listesi geldi.

Daha sonra divan heyeti listelerdeki imzaları kontrol ederken, Ekrem Bulgun'un adaylığı için 461 delegenin, Yüksel Demirsoy'un başkan adaylığı için de 120 delegenin imzası olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine Divan Başkanı Kemal Anadol, Demirsoy'un yeterli imza sayısına ulaşamadığını, bu nedenle seçimlere tek listeyle gidileceğini açıkladı.

Daha sonra seçime geçildi.

NOTLAR

Kongre, saat 10.00'da başlayacağı duyurulmasına rağmen, yaklaşık 1.5 saatlik gecikmeyle başladı.
Milletvekilleri Selçuk Ayhan, Bülent Baratalı, Abdulrezzak Ertem, Ahmet Ersin, Güldal Mumcu, Mehmet Ali Susam, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in de katıldığı kongrede, 20'si doğal delege 620 delegenin oy kullanacağı bildirildi.
CHP'den atıldığı yönünde hakkında iddialar bulunan Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, ön sıralarda oturdu.