BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,90
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hizmet vatandaşın ayağına gidiyor

Tuzla Belediyesi’nde ‘Akıllı Hizmet Dönemi’ başladı.

Abone ol

Tuzla Belediyesi, vatandaşlara belediye ile olan işlemlerinde kolaylık sağlamak amacıyla yeni bir uygulama başlattı. AKOS(Akıllı Kent Otomasyon Sistemleri) sayesinde vatandaşlar tüm işlemlerini hem internet üzerinden, hem de tek bir başvuru noktasından yapabilecek. Vatandaşlar, İletişim Merkezi’nin 444 09 06 nolu telefonuyla 7 gün 24 saat belediyeye ulaşıp dilek, istek ve şikayetlerini yetkililere bildirirken; işlemleri için belediyeye gelen vatandaşlar ise, bina girişinde kurulan AKOS Hizmet(Belediye Resepsiyon) servisini kullanarak işlemlerini tek elden gerçekleştirebiliyor.

Resepsiyondaki uzman personel, kendilerine telefon ya da bizzat iletilen dilek, şikayet, istek ve talepleri tek noktada toplayarak elektronik ortamda ilgili servislere iletiyor. Yapılan işlemleri vatandaşın da takip edebileceği ikinci ekranlarında paylaşan, katılan, denetleyen uygar belediyecilik hizmetinin verildiği servis sayesinde, bürokrasinin en alt seviyeye indirilmesi hedefleniyor. AKOS Hizmet servisinde; başvuru, evrak kayıt ve takip, şikâyet başvuru, bildirim ve takip, istek, sosyal yardım ve aktivite başvuru, asker aile yardımı işlemleri, borç sorgulama ve ödeme işlemleri, imar ile ilgili işlemler, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı işlemleri tek elden ve çok kısa sürede yapılabiliyor.

DOSYA YIĞINLARINA SON

Aynı proje kapsamında AKOS Taşınmaz Servisi de hizmete sokuldu. Akıllı Kent Otomasyon Sistemiyle kentsel veriler, tek merkezde toplandı. TC kimlik numarasıyla; tapu, nüfus, kadastro, imar gibi işlemleri yapmaya olanak sağlayan kentsel verilerin tek merkezde toplanacağı ve her vatandaşın bilgilerini ortak sicilde kayıt altına alınacağı AKOS projesiyle, vatandaşların taşınmazları ile ilgili tüm bilgiler güncel şekilde hazır ve tek tuşla bilgisayar ekranında görülebiliyor. Böylelikle beyana dayalı vergi sistemi kaldırılarak, gerçek bilgilere dayalı beyan dönemine geçilmiş oldu.

BAŞKAN YAZICI: “VATANDAŞIN AYAĞINA GİDİYORUZ”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, 3-4 yıl önce geçilmesi gereken sistem için geç kalındığı için üzüldüğünü, ancak göreve geldikten altı ay sonra bu projeyi kendilerinin devreye soktuğu için de mutlu olduğunu vurguladı. Belediyenin çeşitli şubelerinde dosyalar halinde bulunan bilgilerin bundan sonra elektronik ortamda bulunacağını ve işlemlerin çok daha hızlı gerçekleşeceğini söyleyen Başkan Yazıcı, “Bu sistemde vatandaşlarımızın adresleri, evlerinin ve mahallelerinin görüntüleri, telefon numaraları, üzerinde bulunan tapular, çeşitli nedenlerden dolayı oluşan borçları tek tuşla çıkacak. Dosyaları karıştırmak, borçları ayrı ayrı şubelerden çıkartmak gerekmeyecek. Her şeyden önemlisi hizmet vatandaşın ayağına gidecek” diye konuştu.

7 GÜN 24 SAAT HİZMET DÖNEMİ

Tuzla Belediyesi, AKOS (Akıllı Kent Otomasyon Sistemi) ile entegre çalışabilen, gelişmiş bir “Contact Center” uygulaması olan İletişim Merkezini de devreye soktu. Belediye, bu sistem sayesinde artık 7 gün 24 saat hizmet verecek. Vatandaşlar, muhatap aramadan, strese girmeden tüm dilek, şikayet ve taleplerini 444 0 906 telefon numarasını tuşlayarak yetkililere iletebilecek. İnternet ve telefon belediyeciliğinin yanı sıra; faks, SMS ve e-mail gibi iletişim yöntemlerini de kullanarak, her platformda Tuzla Belediyesiyle iletişim kurulabiliyor. Örneğin emlak vergisinin ne kadar olduğunu öğrenmek isteyen vatandaşlar, “TUZLA” “EMLAK” “Sicil Kodu” yazarak 3172’ye mesaj gönderdiğinde cevabı cebine gelmiş olacak.

TUZLAYA NE KAZANDIRACAK?

Orhanlı ve Akfırat beldelerinin Tuzla’ya bağlanması, Tuzla Belediyesi’nin hizmet sınırlarını genişletti. Bu proje sayesinde, merkeze uzak kalan vatandaşlar, belediyeye gelmeden işlemlerini sistem üzerinden yapabilecek. Akıllı Kent Otomasyonu ile belediyenin bütün otomasyon uygulamaları, tek bir veri tabanı üstünde kullanılarak, sayısal ve yönetim bilgi sistemi entegrasyonu gerçekleştirilecek. AKOS personeli yapacağı saha çalışmalarında; bina durumu, işyeri ve konut sayısı gibi verilerin yanı sıra sosyal doku analizlerinin de yapılabilmesini sağlayacak. Böylece kentte yaşayan insanların ihtiyaçları, beklentileri, ailelerin ekonomik şartları ortaya çıkacak, bu tablolar ışığında planlama daha objektif belirlenip, çözüm yolları geliştirilebilecek. Proje sonunda Tuzlaya ait hali hazır haritalar, kadastro haritaları ve imar planları akıllandırılmış olacak. Kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planlar yapılarak sorunların kısa sürede çözülmesi sağlanacak.