BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Tekel için Taksim'de oturma eylemi

TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK üyeleri, Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Taksim'de oturma eylemi yaptı.

Abone ol

Sendika üyelerinin yanı sıra TKP, Öğrenci Kollektifi, Halkevleri, Sosyalist Parti,Sosyalist Dayanışma Partisi, EMEP, Sine-Sen üyeleri de Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Taksim'deki tramvay durağı önünde toplantı.

Taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla Tekel işçilerine destek veren grup üyeleri halay çekti. Bazı işçiler oturma eylemine çocuklarıyla katıldı. Sendikalı bir grup işçinin, içi kanı simgeleyen kırmızı boyayla dolu serumları, kollarına bağladıkları görüldü.

Daha sonra oturma eyleminin başladığının duyurulması üzerine eyleme katılan tüm gruplar tramvay durağı önündeki alanda oturarak, protestolarını sürdürdü.

TÜRK-İŞ adına açıklama yapan HAVA-İŞ Genel Başkanı Atilay Ayçin, ''Halka hizmet için seçim alanlarında vaatlerde bulunarak iktidar olanların, halkın iktidarı olamadığını'' ileri sürdü.

Tekel direnişinin sıradan bir eylem ve hak arama mücadelesi olmadığını, bu direnişin bütün ezberleri bozan bir okul olduğunu belirten Ayçin, ''Biz bu okuldan şunu öğrendik, ölmek var, dönmek yok. Onların balyoz harekatı varsa bizim de işçi sınıfı olarak üretimden gelen balyoz yumruğumuz var. Bizim de sabrımızın sonu var. Bunca yapılan yetmiyorsa, gelin Ankara'da büyük bir yürüyüş başlatalım'' diye konuştu.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı da direnenlerin, mücadele edenlerin hep kazandığını, Tekel işçilerinin, 12 Eylülün unutturduğu dayanışmayı yeniden hatırlattığını söyledi.

Cancı, bu direnişin sonunda kazananın yalnızca Ankara'da mücadele eden Tekel işçilerinin olmayacağını, Türkiye işçi sınıfının kazanacağını ifade etti.

KESK dönem sözcüsü Nebahat Bükrek de 4-C'nin AK Parti'nin gelecekteki istihdam politikası olduğunu savundu.

Tekel işçisinin, gösterdiği mücadeleyle tüm sendikaları birleştirerek kazanan taraf olduğunu belirten Bükrek, ''Şimdiye kadar parçalı, dağınık, dayanışmadan uzak mücadelemiz tek el oldu. Sonuç ne olursa olsun Tekel kazandı. Tekel işçisi, 74 gündür direnerek azmini gösterdi. Bizim kazanmamız için tek bir çare var o da üretimden gelen gücümüzdür. Biz işçilerin en büyük silahı grevdir. Ancak bunu kullanırsak AKP'nin inadını kırabiliriz'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından gruplar bir süre daha oturma eylemini sürdürdükten sonra dağıldı.