BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.402,55
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Anne adaylarına seminer verildi

Sarıyer Belediyesi, anne adaylarına “sağlıklı çocuk” semineri vermeye başladı

Abone ol

Sarıyer Belediyesi, omurga açıklığı olarak bilinen ve ciddi bir doğumsal anomali olan Spina Bifida hastalığı konusunda ilçemizdeki öğrencileri bilinçlendirmek için seminerler dizisi başlattı.


Sarıyer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Spina Bifida Derneği destekleyicisi Inner Wheel Kulübü Derneği İstanbul Beyoğlu Şubesi işbirliğiyle gerçekleştirilen, “Spina Bifida Hastalığını Önlemek İçin Kadın Eğitimi Projesi” kapsamında, geleceğin annelerine ve eğitimcilerine yönelik bilinçlendirme eğitiminin ilki, Sarıyer Kız Meslek Lisesi’nde yapıldı.


Sarıyer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü doktorlarından Armağan Eren ve Inner Wheel Kulübü Derneği İstanbul Beyoğlu Şubesi Başkanı S. Bihin Faralyalı’nın birlikte verdiği seminerde Spina Bifida hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.


Doktor Armağan Eren, halk arasında omurga açıklığı olarak bilinen hastalığın felç, yürüme bozukluğu gibi kalıcı engellere neden olan doğumsal bir hastalık olduğunu belirtti. Dr. Eren, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun, hamilelik döneminden önceki üç aylık sürede ve hamilelik sonrası ilk aylarda folik asit içeren gıdaların ve vitaminlerin yoğun miktarda alınması olduğunu vurguladı. Folik asit, baklagiller, ceviz, brokoli, yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunuyor.


Sağlıklı bir çocuğa sahip olmak isteyen kadınların bu konuya özellikle dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Armağan Eren, “Anne adayları olan sizler, basit vitamin takviyesiyle hastalığın oluşmasını engelleyebileceğinizi bilmek ve çevrenizdekilere anlatmak durumundasınız. Sağlıklı, yürüyen, koşan, gülümseyen çocuklara sahip olmak o kadar da zor değil. Her şey sizin bilinçli olmanıza bağlı. Bu yüzden size önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

Inner Wheel Kulübü Derneği İstanbul Beyoğlu Şubesi Başkanı S. Bihin Faralyalı, derneklerinin Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası kadın yardım kuruluşu olduğunu ve özellikle sağlık konusunda çalışmalar yürüttüklerinin belirterek, Sarıyer Belediyesi’ne verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Spina Bifida Hastalığı:

Hastalık hamileliğin ilk ayında anne karnındaki bebeğin omuriliğin uygun biçimde kapanmaması sonucunda oluşur. Çoğu zaman kalıcı özürlere neden olan doğumsal bir hastalıktır. Genellikle gebeliğin 4. ayında kanda AFP testi yapılarak ve bir radyoloji uzmanı tarafından yapılacak 2. düzey ultrason incelemesi ile bebeğin Spina Bifida’lı olup olmadığı öğrenilebilir.

Hastalık çocuklarda, baş büyümesi, yürüme problemleri, felç, idrar ve kaka tutamama gibi sorunlara neden olur. Spina Bifida gebe kalmadan en az üç ay önce ve gebeliğin ilk aylarında folik asit alınması ile önemli ölçüde (% 70) önlenebilir.