BIST 9.890
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.450,03
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP ile Genelkurmay karşı karşıya!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un, TSK'ya yönelik söylediği sert tepki geldi...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un hafta sonu Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) hedef alan "Meğer kağıttan kaplanmış. Biz asker zannedermişiz, meğer ABD içini oymuş. O koca ağacı hop diye yıktılar. Ancak CHP'yi yıkamadılar" sözlerine hem siyaset çevresinden hem de askerden sert tepki geldi.

Tepkilerin en ağırı ise kuşkusuz iddianın hedefindeki Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldi. Üstelik Genelkurmay'ın tepkisi açıklamayla da sınırlı kalmadı. Açıklamanın hemen ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.

Koşaner'i CHP Genel Merkezi'ne gelişinde, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Gülsün Bilgehan ile Kılıçdaroğlu'nun Özel Kalem Müdürü Hamret Şafak Erdemiş karşıladı. Basına kapalı yapılan görüşme, 35 dakika sürdü. Koşaner'i Genel Merkez'den uğurlayan Kılıçdaroğlu, ziyaretin 'iade-i ziyaret' niteliğinde olduğunu açıkladı. Bir gazetecinin "Süheyl Batum'un sözleri gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, "Hayır" dedi. Orgeneral Koşaner'in, Kılıçdaroğlu'na iadeiziyarette bulunduğu belirtildi.

SİYASİ TARTIŞMALARIN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR

CHP'li Batum'un 'Kağıttan kaplan' açıklamasına Genelkurmay'ın yanıtı hem hızlı hem de sert oldu. Açıklamada, her vesileyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyaset dışında kalması gerektiğini savunan siyasilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni günlük siyasi tartışmaların içerisine çekme gayretlerinin üzüntüyle izlendiğini bildirdi.

Demirel o sözler için ne dedi?
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'de CHP'li Batum'un sözlerini değerlendirdi. Üslübu ise hafif sayılmazdı...

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...


GÜVENLİK VURGUSU 
                                          

"Çevremizde sonu belli olmayan istikrarsızlıkların yoğunlaştığı bir dönemde, sadece güvenlik alanındaki görevlerini en iyi şekilde yerine getirme gayreti içinde olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasi tartışmalara konu edilmesi, ne ülkemize ne de herhangi bir siyasi görüşe fayda sağlayacaktır" denilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:

"Kendi görüşleri doğrultusunda kamuoyu oluşturmak isteyen siyasilerin, Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilgili söylemlerinde daha özenli olmaları ve asker üzerinden siyaset yapmamaları beklenmektedir.''

BATUM'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA                                              

Arınç'ın ilk Twit'i Batum'a!
Twitter'ı ilk kez kullanan Bülent Arınç, ilk mesajını da CHP'li Batum'a gönderdi.
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Habertürk Televizyonu'nun canlı yayınına katılarak, askere yönelik sözleri ile bugün Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayı değerlendirdi.

''Sözlerim Türk Silahlı Kuvvetlerini üzerse ben de üzülürüm'' diyen Batum, TSK'nın kendisine yönelik değil, genel bir açıklama yaptığı düşüncesinde olduğunu ifade etti.

Kendisinin ve CHP'nin asla darbe yapılması özlemi içinde olmadığını belirten Batum, Genelkurmay Başkanlığı'nın, kendi prestijini kırmaya yönelik hukuksuz girişimler karşısında, bu hukuka aykırılığın farkında olduğunu dile getirmesini beklediğini, sözleriyle bunu ortaya koymak istediğini söyledi.

Batum, ''Bizim darbelerden hiçbir beklentimiz. Yok biz seçimlerle, halkın oyuyla iktidarı yıkacağız. Ama benim istediğim şu, hukuksuzluklara karşı en azından bunların hukuksuzluk olduğunu söyleyebilmesi lazım böyle büyük bir kurumun'' diye konuştu.

'ORDUYA GÖZBEBEĞİ GİBİ BAKARIZ AMA...'

Sözlerine ilişkin parti içinden bir tepki almadığını, tamamının dikkatle değerlendirilmesi halinde ne demek istediğinin açıkça görülebileceğini belirten Batum, ''Süheyl Batum da CHP de ordusuna gözbebeği gibi bakar, hakaret etmez. Ama çarpıklıkları da ortaya koymamız lazım ki onların üzerinden giderek insanlar bugün bu hukuksuzlukları yaşamasınlar'' dedi.

CHP SUSKUNLUĞUNU BOZDU
HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



CHP'DEN İLK AÇIKLAMA


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP'nin sözlüğünde darbe diye bir kavram olmadığını, bu kavramın Türkiye'de tarihe karıştığını söyledi. Hamzaçebi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapacağı ziyaretin iadeyi ziyaret niteliğinde olduğunu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un orduya yönelik sözleri üzerinden yapılan tartışma ile ilgisinin olmadığını bildirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Batum'un ''orduya yönelik değerlendirmelerinin'' anımsatılması üzerine, konu üzerinden yapılan yorumları CHP'ye haksızlık olarak gördüğünü söyledi.

Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Bunu yapanlar haksız bir değerlendirmede bulunuyorlar. Bunu yapanlara şunu sormak istiyorum; Adalet ve Kalkınma Partisi, 12 Eylül darbesi ile hesaplaşacağını söylemişti. Referandumun ana konusu buydu. Ve yine Adalet ve Kalkınma Partisi, kendi iktidar döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki darbe oluşumları ile mücadele ettiğini ifade ediyor. Bu iddia var. Bu iddia yargıya intikal etmiş durumda. Ve yargı darbeye teşebbüs etmiş olanlar veya darbeye niyet etmiş olanlarla ilgili olarak işlem yapıyor.

AKP'ye şunu sormak istiyorum; hem 12 Eylül 1980 ile hesaplaşacağım diyecekseniz hem kendi iktidar döneminizdeki darbe oluşumları ile mücadele ediyorum diyecekseniz hem de teşebbüs veya niyet olmayan, darbenin kendisi olan 28 Şubat ile hesaplaşmayacaksınız. Yine darbenin kendisi olan 27 Nisan e-muhtıra ile hesaplaşmayacaksınız, tam tersine bu muhtıranın sonuçlarından siyasi kazanımlar elde etmeye çalışacaksınız. AKP'ninki çifte standarttır. CHP'nin sözlüğünde darbe diye bir kavram yoktur. Bu kavram Türkiye'de tarihe karışmıştır. Türkiye'de demokrasi vardır. Bütün çözümler demokrasi içinde bulunacaktır. Önümüzdeki seçimde de Türkiye demokratik şekilde sorunlarının üstünden gelecektir. CHP'nin düşüncesi budur.

BATUM'UN AÇIKLAMALARI YANLIŞ YORUMLANIYOR

Batum'un açıklamalarının amacını aşan bir şekilde yorumlandığını belirten Hamzaçebi, Batum'un TSK ile Adalet ve Kalkınma Partisi ilişkilerinde silahlı kuvvetlerin zaman zaman haksız yere yıpratıldığı ve bu yıpratmalara karşı doğal eleştiri hakkını kullanmadığı anlamında değerlendirme yaptığını ifade etti. Hamzaçebi, ''Bunu başka bir tarafa çekip buradan başka bir anlam çıkarmayı haksızlık olarak görüyorum'' dedi.

Genelkurmay Başkanlığının bugünkü açıklamasının anımsatılması üzerine Hamzaçebi, tüm siyasi partilere yönelik, ''bizim üzerimizden siyaset yapmayın, bizim görevimiz Türkiye Cumhuriyetini dış tehlikelere karşı savunmaktır, başka şeylere bizi bulaştırmayın'' anlamında bir değerlendirme yapıldığını söyledi. Hamzaçebi, ''Masum, uygun cümlelerle bir hatırlatma yapılıyor'' dedi.

İADEYİ ZİYARET

Hamzaçebi, bir başka soru üzerine ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na bugün yapacağı ziyaretin iadeyi ziyaret niteliğinde olduğunu belirtti. Hamzaçebi, ''Sayın Genelkurmay Başkanı, kendisini ziyaret etmiş olan siyasi parti liderlerine iadeyi ziyarette bulunuyor. Bu bağlamda Sayın Kılıçdaroğlu'nu da bugün ziyaret ediyor. Konuştuğumuz tartışma ile hiçbir ilgisi yok'' diye konuştu.


NE SÖYLEDİĞİNİN FARKINDA DEĞİL

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Batum'un sözlerini, “CHP'nin genlerinde var olan tarzın ve tavrın dışa vurumu” olarak değerlendirdi. Batum'un ne söylediğinin farkında olmadığını belirten Elitaş, Türk ordusunun NATO'nun ikinci büyük ordusu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Dünyada kabiliyetiyle takdir toplayan bir orduyu, Türk ordusunu böyle ‘kağıttan kaplan' göstermek bir siyasetçinin yapmaması gereken en önemli unsurların başındadır. Batum Türk ordusunun her halde Türk yurdunu düşmanlara karşı korumaktan ziyade, siyasi hayata müdahale etmesini bekleyip eskiden olduğu gibi olmamasının hayal kırıklığını yaşamaktadır. CHP hiç normal şartlarda iktidara gelemediği için demokrasi dışı güçlerin müdahalesiyle iktidarın kendisini teslim edilmesi geleneğinin devam etmesini arzu etmektedir.”

MHP'Lİ PAÇACI: TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise, “Talihsiz bir açıklama, Sayın Batum sanıyorum kastını aşmış” dedi. TSK'nın dün olduğu gibi bugün de, yarın da Türk milletinin gözbebeği ve dünyanın en güçlü ordularından biri olduğunu kaydeden Paçacı, “TSK'yı yıpratacak, onun moral değerlerini bozacak değerlendirmelerden özenle kaçınmamız gerekir” diye konuştu.

İSTİFA ETMELİ

BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici, CHP'nin, Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'dan askere yönelik sözleri nedeniyle istifasını istemesi gerektiğini savundu.

Destici, yaptığı yazılı açıklamada CHP Genel Başkan Yardımcısı Batum'un askere yönelik sözlerini eleştirdi.

Açıklamasında, Türk Silahlı Kuvvetlerin konuyla ilgili açıklamasının darbe heveslisi siyasetçilere en güzel cevap olduğunu ifade eden Destici, şunları kaydetti: "Anamuhalefet partisi Genel Başkan Yardımcısının TSK'yı darbe yapmadığı, hukuk ve anayasal düzeni değiştirmediği, millet iradesini ortadan kaldırmadığı için eleştirmesini, kınamasını, 'içi boş bir kağıttan kaplana' benzetmesini hayretle karşılıyor ve böyle birisiyle aynı ülkede siyaset yaptığım için utanç duyuyorum.

Anayasa hukuku profesörü olan bu şahsın kendi alanıyla ilgili hangi eserleriyle bu unvanı aldığını da çok merak ediyorum. Ayrıca bu şahıs herhalde babasının kim olduğunu ve 27 Mayıs'ta onu ve DP'yi kimlerin mağdur ettiğini de unuttu.

Bu talihsiz ve bir siyasetçiye yakışmayan açıklamayı Türk siyaseti adına yüz kızartıcı bir olay olarak görüyorum. CHP eğer demokrasiye inanan bir siyasi parti ise derhal gereğini yapmalı ve bu şahsın istifasını istemelidir.

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri bu konuyla ilgili açıklaması darbe heveslisi siyasetçilere en güzel cevap olmuştur."