BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.441,50
HABER /  MEDYA

Ceyda Karan'dan olay karikatür savunması

Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed karikatürünü, köşesine koyan Cumhuriyet yazarı Ceydan Karan, eleştirilere yanıt verdi.

Abone ol

Charlie Hebdo'nun kapağındaki Hz. Muhammed karikatürünü dün köşesinde yayımlayarak şimşekleri üzerine çeken Cumhuriyet gazetesi yazarı Ceyda Karan, bugünkü yazısında kendisini savundu.

"O kapak benim için bir insanlık, bir hoşgörü çağrısıdır. Ben böyle anladım" ifadelerini kullanan yazar, "O kapak böylesine bir katliamın ardından bir gazeteci olarak benim için onur meselesidir. Koyamasam ben ben olmazdım" diye yazdı.

Tepkilerin odağındaki isim "Je Suis Ceyda" (Ben Ceyda'yım) başlıklı köşesinde o kapağı neden koyduğunu yazının devamında böyle izah ediyor:

SÜZGEÇİM HEP BARIŞ VE UZLAŞMA OLUR

"19 yaşımdan bu yana gazetecilik yapıyorum. Herkesin özgürce kendi görüşleri ve inançlarıyla bir arada yaşabileceği bir dünya arzularım... Gördüğüm haksızlıkları dile getirmeye gayret ederim. Toplumları anlamaya ve anlatmaya çabalarım. Süzgecim hep barış ve uzlaşma olur.
Benim aklım liberteryen çalışır. Özgürlüklerle dolu bir dünyadır hayalim. Muktedirlerin değil ezilenlerin hakkını aramayı görev bilirim. Almanya’da yaşasam Anti-PEGIDA, İskandinavya’da yaşasam Neonazilerin hedefindeki Müslüman azınlığın destekçisi olurum. 

ZULME UĞRAYAN HER KİMSE ONUN YANINDA OLMAKTIR FITRATIM

Batı’ya ve çifte standartlarına eleştirimi hiçbir zaman esirgemedim. Filistin’i, antisemitizmi, Doğu Türkistan’ı, dünyanın dört yanında sömürgeciliğin acı deneyimlerini bıkmadan aktardım. Resme tersinden bakmayı ihmal etmemeyi ve eleştiriyi de mesleğimin gereği saydım. Düşüncesi ve inancı yüzünden zulme uğrayan her kimse onun yanında olmaktır fıtratım. Irkı kutsal sayan silahla tehdit etse de, devleti kutsal olan hapiste çürütmeye kalksa da, kendi kutsalını öne sürüp canıma kastetse de doğru bildiğim yolda...

Hakaret ve küfürle başladım ama bu yolun doğruluğunu belki de en fazla bana ve Cumhuriyet gazetesine gelen destek ve övgü mesajlarıyla bir kez daha görüyorum. Otokratik ve teokratik bir gelecek değil, yeni Madımak’lar değil, ülkemin demokratik, aydınlık geleceğinin akıl ve vicdandan geçtiğini bilen aydınlık insanlarının çokluğu sayesinde. Onlar iyi ki varlar...
Düşünce ve ifade özgürlüğüne herkesin her yerde ihtiyacı var. İşte bu yüzden Je Suis Ceyda."