BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

5 Guantanamo mahkumu Yemen ve Estonya'ya gönderildi

Guantanamo Körfezi Cezaevinde 10 yılı aşkın zamandır alıkonan 5 Yemenli mahkum nakledildi. Başkan Barack Obama'nın tartışmalı cezaevini kapatma amacına yönelik kararla 4 mahkum Umman'a, bir mahkum da Estonya'ya gönderildi.

Abone ol

Guantanamo Körfezi Cezaevinde 10 yılı aşkın zamandır alıkonan 5 Yemenli mahkum nakledildi.

Fransız Haber Ajansı AFP, bu adımın Başkan Barack Obama'nın tartışmalı cezaevini kapatma amacına yönelik olduğunu ve 4 mahkumun Umman'a, birinin de Estonya'ya gönderdildiğini bildirdi.

Pentagon yetkilileri, söz konusu mahkumların nakledilmesi kararı alınmadan önce haklarında kapsamlı inceleme yapıldığını kaydetti.

Umman'a gönderilen mahkumlar, El Kadr Abdullah Muhammed El Yafi, Fadıl Hüseyin Salih Hentif, Abdül Rahman Abdullah Au Şabati ve Muhammed Ahmed Selam. Estonya'ya gönderilen mahkum ise Ahmed Abdül Kadir.

Umman ve Estonya ilk kez Guantanamo'dan serbest bırakılan mahkumları kabul ediyor.

5 Yemenlinin nakli ardından, Küba'nın güneydoğusundaki Amerikan donanma üssü Guantanamo Körfezi'nde yer alan cezaevinde 122 mahkum kaldı.

Geçen yıl da, toplam 28 mahkum cezaevinden nakledilmişti.

11 Eylül saldırılarından sonra terör zanlısı olmalarından kuşkulanılan kişileri gözaltında tutmak üzere kurulan cezaevi, insan hakları örgütlerince, mahkumların yargılanmaksızın yıllarca alıkonduğu "yasal kara çukur" olarak niteleniyor.

Başkan Obama, Kongre'den gelen muhalefete rağmen Guantanamo cezaevini kapatma taahhüdünü yerine getirmek için son aylarda yeniden hamle yapmaya başladı.

AFP, Obama yönetiminin, Guantanamo mahkumlarının serbest bırakılması konusundaki temsilcisi Cliff Sloan'un, Pentagon'un bu süreçte çok yavaş hareket etmesine daha fazla tahammül edemediği için Aralık ayında istifa ettiğini belirtiyor.