BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.497,16
HABER /  GÜNCEL

Çevik Bir'e mahkemeden kötü haber

28 Şubat davasında Çevik Bir'in tahliye talebi reddedildi.

Abone ol
Ankara'daki 28 Şubat dönemine ilişkin davanın 15. duruşmasında bin 309 sayfalık iddianamenin okunması tamamlandı. Çevik Bir'in tahliye istemi ise reddedildi. 

28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın 15. duruşması sona erdi.
 
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık yakınları ile avukatlar katıldı.
 
Duruşmada, TRT tarafından görevlendirilen iki spiker, bin 309 sayfalık iddianamenin okunmasını tamamladı. İddianamenin okunması 12 gün sürdü.
 
Tutuklu sanıklardan Hayri Bülent Alpkaya'nın avukatı Erol Aras, müvekkilinin sağlık durumuna ilişkin raporu mahkemeye sunarak, tahliye talebinde bulundu.
 
Bazı sanık avukatları, 28 Şubat dönemine ilişkin Genelkurmay Başkanlığından bazı bilgi ve belgelerin istenmesini talep etti.
 
İddianamede adı müşteki olarak yer almayan Ercan Çalar ise davaya katılma talebinde bulundu.
 
ÇEVİK BİR'İN TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
 
Dosyadaki delil durumuna göre, Genelkurmay Başkanlığından bilgi veya belge istenmesine gerek olmadığına karar veren mahkeme, sanık Hayri Bülent Alpkaya'nın tahliyesine ilişkin talebin, savunması alındıktan sonra değerlendirilmesini kararlaştırdı.
 
Çevik Bir'in avukatının tahliye talebini reddeden mahkeme, bazı avukatların, iddianamedeki, müştekilere yönelik eylemlerin cumhuriyet savcısına açıklattırılması talebinin, savunmalar alınmadan önce değerlendirilmesine karar verdi.
 
Yapılan suç  duyurularına ilişkin dilekçelerin, gereği için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini kararlaştıran mahkeme, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK)  toplantı tutanak ve belgelerinin incelenmesi için naip hakim olarak Süleyman Köksaldı ve Hakan Oruç'un görevlendirilmesine karar verdi.
 
Sanık Çetin Doğan'ın avukatı  Hüseyin Ersöz'ün, dosyada bulunan bir CD'nin kopyasının kendilerine verilmesine yönelik talebinin, CD'nin olup olmadığının araştırılmasından sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, sanıkların savunmalarının alınması için duruşmayı 23 Eylül saat 10.00'a erteledi.
 
Mahkeme Başkanı Süleyman Köksaldı, tutuklu sanıklardan başlanarak, savunmaların alınacağını ifade etti.