BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.407,97
HABER /  GÜNCEL

İzmir bombacılarına ceza yağdı!

Konak'ta bir kişinin ölümüne 23 kişinin ise yaralanmasına neden olan olayla ilgili davada karar çıktı.

Abone ol
İzmir'in Konak ilçesi Yağhaneler mevkiinde 21 Ağustos 2008 tarihinde gerçekleşen bombalı saldırı olayının davasında sanıklara ceza yağdı. 
 
Konak ilçesi Eşrefpaşa semti Yağhaneler mevkisinde, çalıntı bir aracın içine yerleştirilen bomba asker ve polislere ait servis araçlarının geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatıldı. Olayda er Hüseyin Arısoy şehit olurken, biri albay olan, asker, polis ve sivil toplam 23 kişi yaralandı. Patlamayla ilgili 8'i tutuklu 20 sanık hakkında dava açıldı.

SUÇLAMAYI KABUL ETTİ

Yaklaşık 5 yıldır devam eden davanın karar duruşması İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmada, tutuklu sanıklar Bünyamin Sürme, Mehmet Sürme, Takyeddin Sürme, Yılmaz Şimşek, Zeki Bulut, Gökhan Dönmez, Ramazan Tazecan ve Halil Şimşek ile sanık avukatları hazır bulundu. Daha önceki duruşmalarda bombalı saldırıyı gerçekleştirdiğini kabul eden sanık Bünyamin Sürme'nin karar duruşması öncesi avukatı değişti. Diğer sanıkların avukatları, sanık Bünyamin Sürme’nin avukatının değişmesi nedeniyle, savunmalarını bu sanığın son savunması alındıktan sonra yapmak istediklerini belirttiler.

YARGI PAKETİ BEKLENSİN İSTEĞİ 

Sanık avukatları ayrıca, Yargı Paketi hazırlığının gündemde olduğunu hatırlatarak, söz konusu paketin müvekkillerinin durumunu etkileyecek değişiklikler öngördüğünü, bu nedenle kararın açıklanmayarak yargı paketinin beklenmesini talep etti. Mahkeme heyeti, öğleden önce gerçekleşen oturumun öncesinde verdiği aranın ardından, paketin ne zaman çıkacağının belli olmaması ayrıca sanıkların hukuki durumunu etkileyip etkilemeyeceğinin belirsiz olduğunu belirterek avukatların talebinin reddine karar verdi.

SANIKLARA CEZA YAĞDI

Tutuklu sanıklardan Gökhan Dönmez, Zeki Bulut, Mehmet Sürme ve Takyettin Sürme, devletin birliği ülke bütünlüğünü bozmak ve er Hüseyin Arısoy’u tasarlayarak bomba kullanmak suretiyle öldürmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile olayda yaralanan 24 mağdur için ayrı ayrı 19 ile 30 yıl arasında değişen her biri için ayrı ayrı 496 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Ayrıca aynı sanıklara patlayıcı madde bulundurmak ve nakil etmekten 13 yıl 4 ‘er ay daha hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, bombayı koyduğunu itiraf eden tutuklu sanık Bünyamin Sürme’nin avukatının değişmesi nedeniyle dosyasının ayrılmasına karar verdi. Diğer sanıklardan Ramazan Tazecan ve Recep Sürme, terör örgütü üyesi olmaktan 13 yıl, 6’ar ay hapis cezasına, Halil Şimşek, Yılmaz Şimşek, Ahmet Sürme ve Cüneyt Sürme için ise yardım ve yataklık etmek suçundan 13’er 6’ar hapis cezası, sanıklar Hasip Şimşek, Leyla Sürme ve Abdurrezzak Öztep hakkında ise terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım suçundan3 yıl 1’er 15’gün hapis cezası verildi. Aynı davada yargılanan tutuksuz 13 sanık hakkında berat kararı veren mahkeme heyeti, sanıklar Recep Sürme, Ahmet Sürme ve Cüneyt Sürme, hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.Tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına da karar verdi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.