BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Çerkezler, Tatarlar için uyardı

Baykal, "Problem olmayan toplum kesimini problemin içine çekmek çok tehlikelidir" dedi.

Abone ol

Genel Başkanı Deniz Baykal, "Problem olmayan toplum kesimini, problem olan PKK konusunun içine yerleştirmek, aynı kefeye koymak çok tehlikeli bir yanlıştır. Başbakan bu tehlikeli yanlıştan kendisini mutlaka kurtarmalıdır" dedi.

Baykal, ulusa sesleniş konuşmasına işaret ederek Başbakanın niyet beyanı, temenni ve iyi duyguları yansıtan konuşmalarıyla bu konunun netliğe kavuşmasını beklemenin mümkün olmadığını söyledi.

"Biz anaların gözyaşının dindirilmesini herkesten çok istiyoruz. Bunun için de PKK'nın silahlı mücadeleyi bırakması dışında bir yöntem olduğunu kabul etmiyoruz" diyen ana muhalefet lideri, "PKK Türkiye'de bir siyasal ayrışma gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu çabaları Kürt kökenli vatandaşlarımızın ezici çoğunluğu tarafından da reddediliyor. PKK, Kürt kökenli insanlarımızın temsilcisi değildir" ifadesini kullandı.

AYNI KEFEYE KOYMAK TEHLİKELİ


Türkiye'de Kürt kökenli insanların ezici çoğunluğunun milli birlik içinde sorunları çözebileceğine inandığını vurgulayan Baykal, çoğunluğun anayasal kimliğin içinde yer almaya yönelik bir şikayetinin de olmadığını dile getirdi.

Baykal, "Başbakan Türkiye'de toplumumuzu, milli kimliğimizi oluşturan etnik kesimleri birbiri ardından sayıyor. Bu şu andaki meseleyi aydınlığa kavuşturma yaklaşımı değildir. Çünkü Türkiye'de birbirinden farklı etnik kesimler mutlaka vardır ama o etnik kesimlerin ezici çoğunluğunun siyasi mücadeleyle ilgisi yoktur. O kesimlerin tamamına yakınının Türkiye'nin anasayal birliğinin, siyasi kimliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik anlayışı yoktur. O nedenle problem olmayan toplum kesimini, problem olan PKK konusunun içine yerleştirmek, aynı kefeye koymak çok tehlikeli bir yanlıştır. Başbakan bu tehlikeli yanlıştan kendisini mutlaka kurtarmalıdır" dedi.

ÇERKEZİ ANALARIN GÖZYAŞINA NEDEN BAĞLIYORSUN?

Baykal, Türkiye'de Çerkezlerin, Tatarların, Lazların ayrımcılık mücadelesinde bulunmadığını, PKK sorunu ele alınırken bunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

"'Türkiye'de değişik etnik gruplar var" diye Başbakanın ağzından ısrarla bunları vurgulamak ve bunu anaların gözyaşını dindirme projesine bağlamak çok ciddi bir yanlışa yönelmek demektir" diyen Baykal, "Bunları bu aşamada ifade etmeyi görev biliyorum. Konunun netleşmesi lazım. Başbakanın en kısa zamanda programını, ne yapmak istediğini kamuoyuna ilan etmesi lazımdır" dedi.