BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cepten dünya böyle görüntülendi

NASA tarafından yörüngeye gönderilen akıllı cep telefonlarının kamerasıyla Dünya’nın uzaydan fotoğrafları çekildi

Abone ol

Bu fotoğraflar, Amerikan Ulusal Havacılık Dairesi (NASA) tarafından yörüngeye gönderilen 3 adet akıllı cep telefonunun kameralarınca çekildi.

Akıllı cep telefonlarının NASA tarafından uzaya gönderilme nedeni ise Dünya üzerinde kullanımı hızla yayılan bu teknolojik aletlerin uzaya gönderilen uyduların elektronik sistemlerinde de kullanılıp kullanılamayacağını anlamaktı.

21 Nisan’da uzaya gönderilen ve yörüngeye yerleşmelerinin ardından 27 Nisan’da görevlerini başlarıyla tamamlayan ’akıllı telefon uyduların’ çektikleri küçük boyutlu fotoğrafları Dünya üzerindeki farklı merkezlere küçük dosyalar halinde ilettikleri kaydedildi.

ekran-resmi-2013-05-06,-13.11.16.png İletilen her bir dosyadaki görüntünün normal fotoğrafın küçük bir parçası olduğu, daha sonra bu parçaların yetkililer tarafından bir araya getirilerek ortaya Dünya fotoğrafının çıktığı belirtildi.

NASA Küçük Uydular Teknolojisi Programı yapımcısı Bruce Yost, gerçekleştirdikleri bu önemli projeye ilişkin olarak, ’Kısa zaman içinde uzay araçları yörüngedeydi. Biz akıllı telefonların uzayda sanki birer uyduymuş gibi işlev görebileceğini kanıtladık.’ şeklinde konuştu. Uzaya gönderilen akıllı telefonlar tarafından çekilen fotoğrafların daha sonra Dünya üzerindeki farklı radyo istasyonlarına 300 küçük paket veri dosyası halinde iletildiğini ve ardından bu dosyaların birleştirildiğini belirten Yost, 27 Nisan’da görevini başarıyla tamamlayan telefonların tekrar Dünya’ya dönmek için atmosfere girdikleri anda alev topuna dönerek yok olduklarını bildirdi.