BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den askerlik kararına destek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, askerlik süresinin geniş zeminde tahlil edilmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, askerlik süresinin geniş zeminde tahlil edilmesi gerektiğini belirterek, "Ulusal güvenlik açısından sakınca yoksa, bu toplumu rahatlatacak bir husustur" dedi.

Loğoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi hakkında bugün başlayan davanın çok önemli olduğunu söyledi. Cinayetlerin Almanya'da ırkçılık sorununun devam ettiğini gösterdiğini ifade eden Loğoğlu, hükümetin cinayetlerin Neonazi cinayeti olduğunun ortaya çıkmasından sonra konuyu sahiplendiğini savundu.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Loğoğlu, Banyas'taki sivillere yönelik katliamı kınadı. Hükümetin Suriye politikasını eleştiren Loğoğlu, "AK Parti iktidarının Suriye rejimine beddua ederek, durumu tek yanlı istismar etmesi doğru da değildir, ahlaki de değildir" dedi. İktidarın Suriye'deki durumu iç politika malzemesi yaptığını savunan Loğoğlu, "Dün Sayın Başbakan'ın Kızılcahamam'daki kampta çok ağır ifadelerle Esad'a çatması, yapılacak tek şey buymuş izlenimi yaratıyor. Oysa Türkiye'nin, komşu ülkeyi güven ve istikrara götürecek, şiddeti durduracak politika izlemesi gerekiyor" diye konuştu.

Loğoğlu, İsrail'in Suriye'ye hava saldırısı düzenlediğini anımsatarak, iki ülkenin savaş noktasına geldiğini düşünmenin mümkün hale olduğunu söyledi.

Akçakale'de geçen hafta Suriye tarafından açılan ateşte bir polisin şehit olduğunu anlatan Loğoğlu, "Türkiye-Suriye sınırında da savaş hali var. Bu noktaya hükümetin politikasıyla gelindi" iddiasında bulundu.

Türkiye'nin, uluslararası kuruluşların basın özgürlüğü raporlarında alt sıralarda yer aldığını ifade eden Loğoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2012 raporunda da Türkiye'nin "otosansürün yaygın olduğu bir ülke" olarak tanımlandığını belirtti.

Güler'e tebriğimi geri alıyorum

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in toplumsal olaylarda biber gazı kullanılmaması, bunun yerine müzakerecilerin görevlendirilmesine dair genelge yayımladığını anımsatan Loğoğlu, kendisinin de bu gelişmeden dolayı Güler'i kutladığını anımsattı. Loğoğlu, 1 Mayıs'ta vatandaşların biber gazından yaralandığını, CHP otobüsüne biber gazı sıkıldığını ifade ederek, "Bu tebriğimi geri alıyorum" dedi. Milletvekillerinin konulduğu ambulansa da biber gazı sıkıldığını anlatan Loğoğlu, iç hukuka ve uluslararası hukuka göre bile ambulans ve hastane gibi sağlık kuruluşlarına saldırılamayacağını söyledi.

Bulgaristan'da önümüzdeki günlerde genel seçim yapılacağına dikkati çeken Loğoğlu, hükümetin Bulgaristan'ın içişlerine karışarak, Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin karşısında Hürriyet ve Şeref Partisi'ni kurdurttuğunu ve seçimde bu partinin desteklenmesine yönelik eylemde bulunduğunu iddia etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Loğoğlu, askerlik süresinin kısalmasının gündemde olduğunun belirtilmesi üzerine, terör bittiği ve terör örgütü çekildiği için böyle bir bağlantı kurulduğunu ifade etti. Loğoğlu, "Sayın Bakan'ın bu açıklamayı daha geniş zeminde bir tahlile dayanarak yaptığını düşünmek isterim. Ulusal güvenlik açısından bir sakınca yoksa, bu toplumu rahatlatacak bir husustur" diye konuştu.

CHP heyetinin Irak ziyaretinin netleşip netleşmediği sorulan Loğoğlu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun muhtemel ziyareti için kendi başkanlığındaki ön heyetin Irak'a gitmesi konusunda büyükelçilik nezdinde girişimde bulunduklarını belirtti. Büyükelçilikten henüz yanıt gelmediğini dile getiren Loğoğlu, Irak'taki güvenlik koşullarının elverişli hale geldiğinde cevap geleceğini tahmin ettiğini söyledi.

Loğoğlu, "İktidar kanadında seçimlerin tekrar 5 yılda bir yapılmasına yönelik hazırlık olduğu konuşuluyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu yanıtlarken, bu tür konuların gelişigüzel gündeme getirilmesini doğru bulmadıklarını ifade etti.

Bu konuların önce ilgililer ve siyasi partiler arasında konuşulması gerektiğini dile getiren Loğoğlu, "İktidar partisinin her aklına gelen hikmet değildir" dedi. Seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına ilişkin düzenleme bulunduğunu anlatan Loğoğlu, seçim dönemleriyle oynamanın halka saygısızlık olduğunu savundu.