BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cepde 2.el canlanacak

Kayıt dışı telefonların kapanmasının ardından ikinci el cep telefonu pazarı canlanıyor...

Abone ol

2005 yılında kayıt dışı cep telefonlarına karşı operasyon düzenleyen Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonlarının bakım ve onarımını yapanlara da standart getiriyor.

Telekomünikasyon Kurumu geçen yıl kayıt dışı cep telefonlarına karşı bir operasyon gerçekleştirdi.

Kaçak yollarla ülkeye sokulan cep telefonlarına bir defalığına 5 YTL karşılığında kayıt imkânı tanıyan uygulama ile, verilen süre zarfında kayıt edilemeyen cihazlar görüşmeden men edildi. Operasyondan en çok etkilenen kesim ise cep telefonlarının ikinci el ticaretini gerçekleştirenler oldu. “Eğer kaçaksa verdiğim bütün para zayi olur” düşüncesindeki müşteri ‘sıfır’ cihazlara yönelince, ikinci el satışı yapanların işleri durma noktasına geldi. Bütün telefonlarını yurtdışından getiren Türkiye ise daha fazla parayı cep ithalatına harcamaya başladı.

Tehlikeyi dikkate alan Telekomünikasyon Kurumu, ikinci el satışları artırmak amacıyla kolları sıvadı. Bu türlü satışlarda garanti belgesinin de devrini mecburi kılan Kurum, cihazların bakım ve onarımını yapanlara da standartlar getiriyor. Sanayi Bakanlığı’na sunulacak çalışmaya göre tamir işlerini üstlenenlerde cihazlarla ilgili yazılım programlarını bilme şartı aranacak.

Görüşlerine başvurulmak üzere bayi temsilcilerine sunulan taslağın ikinci el satışlarını artırması bekleniyor. “Bayiler bu telefonlara 2 yıl garanti verecek. Eline tornavida alan da telefon tamiri yapamayacak.” diyen Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, uygulama ile kullanılmış telefonlara rağbetin yeniden artacağına, ithal telefon sayısının ise azalacağına inanıyor. Avrupa’da telefon kullanma süresinin 2,5 yıl olduğuna dikkat çeken Acarer, Türkiye’de bu sürenin 1,7 yıl olduğunu dile getirerek, “Üretmediğimiz hâlde tüketiyoruz.” diyor.

Geçen yıl 13 Aralık’ta başlayan kayıt sürecinde, cihazını bayiden alan bazı kullanıcılar bile telefonlarının kaçak yollarla ülkeye sokulduğunu öğrenerek 5 YTL ödemek zorunda kaldı. Yine de en büyük sıkıntıyı ikinci el cihaz kullananlar yaşadı. Bu süreçte ikinci el bütün telefonlara kayıt dışıymış gibi bir yaklaşımın ortaya çıkması ile satışlar masrafları karşılayamayacak seviyelere düştü. Kurum, satış sonrası mağduriyetlerin önüne geçmek için bir dizi düzenlemeye gidiyor. Garantili satılan ikinci el telefonlarda sorun yaşandığında ilgili satıcılar cihazların tamiratını yapabilecek.

‘Tamir ederken bozuyorlar’
Konuyu Zaman’a değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer, ikinci el piyasasını düzenleme çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğünü söyledi. Bozulan ikinci el cihazların tamirinde vatandaşın mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Acarer, “Bozulan cihazların tamirinde uzman kişiler vatandaşa hizmet verecek. Bu zorunluluğa ilgili bütün bayiler uyacak.” şeklinde konuştu.

İkinci el her telefonun kaçak olmadığının altını çizen satıcılar da yapılan çalışmadan memnun. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği Genel Başkanı Murat Dursun, güven bunalımı sebebiyle düşen satışların yapılan düzenlemeyle artacağını söyledi. İkinci el pazarının yasal sürecin ardından denetime alındığını belirten Dursun, Kurum’un yaptığı son çalışmanın önemini, “Hem biz para kazanacağız hem de yurtdışına oluk oluk akan döviz Türkiye’de kalacak.” sözleriyle dile getirdi.

İkinci el cep telefonunun olumsuzluklarından dolayı ticaretine girmekten çekindiklerini aktaran Dursun, piyasanın düzene kavuşturulmasıyla bu alana yöneleceklerini ve yeni istihdamlar sağlanacağını ifade etti.

Zaman