BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ufuk Ötesi 5 yaşında

Ufuk Ötesi Gazetesi yayın hayatına başlamasının 5. yıldönümünü Kırım lideri ile kutladı

Abone ol

Ufuk Ötesi Gazetesi'nin yayın hayatına başlamasının 5. yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıya, Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katıldı.

Süleymaniye'deki Darülziyafe'de düzenlenen toplantıda konuşan gazetenin sahibi ve Basın Birliği Başkanı Kemal Çapraz, Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a silahsız bir şekilde yaklaşık 300 bin kişiyi döndürmeyi başardığını dile getirerek, ''Bu, dünya tarihinde ilk kez gerçekleşmiştir'' dedi.

Kırım'ın özelliklerinden söz eden Çapraz, İsmail Bey Gaspıralı'nın da Kırım'dan çıktığını belirterek, ''Biz, gazeteciler olarak İsmail Bey Gaspıralı'yı örnek alıyoruz. Ufuk Ötesi, onun koyduğu prensipler doğrultusunda yayın yapan bir gazetedir'' dedi.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nin geçtiğimiz yıl yapılan 4. yıldönümü toplantısında Kıbrıs Türklerinin lideri Rauf Denktaş'ı ağırladıklarını hatırlatan Çapraz, bu sene de Kırımoğlu'nu ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Çağımızın en güçlü silahının kitle iletişim araçları olduğunu vurgulayan Çapraz, ''Bugün dünyaya hükmeden güçler, savaşları bile kitle iletişim araçlarıyla yönlendiriyorlar'' diye konuştu.

-EFSANEVİ LİDER KIRIMOĞLU-

Daha sonra alkışlar arasında kürsüye gelen Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yeterince okula sahip olamadıkları için çocuklarının kendi dillerinde eğitim alamadığını belirtti.
Eğitim ve işsizliğin Kırım'ın en önemli iki problemi olduğunu söyleyen Kırımoğlu, nüfuslarının 260 bin civarında olduğunu belirterek, ''Oran olarak Kırım nüfusunun yüzde 13-14'ünü teşkil ediyoruz. 1944 yılındaki soykırımı andıran sürgünden sonra biz toprağımızda azınlık durumuna düştük. Tahmini olarak 150-200 bin kadar soydaşımız da gurbet topraklarında. Maddi imkanları olmadığı için geri dönemiyorlar'' dedi.

Büyük bir eğitim problemi yaşadıklarını belirten Kırımoğlu, ''Çocuklarımız ana dillerini bilmiyorlar. Büyük çabalar neticesinde Kırım'da yalnızca 15 okul açmaya muvaffak olduk. Bu da çok yetersiz kalıyor'' dedi.
Kırım'a ilk kez giren Türk gazeteci olan Kemal Çapraz'ın Kırım Türklerinin sesini duyurmak için gösterdiği çabadan da övgüyle bahseden Kırımoğlu, Ufuk Ötesi Gazetesi'nin 5. yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda bulunmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

Kırımoğlu, Türk iş adamlarını Kırım'a yatırım yapmaya çağırdı. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan'ın da konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya, Türk dünyasından ve basından çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda, Kırım'ın ünlü sanatçısı Server Kakura da Kırım türkülerini seslendirdi.