BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Arenadan şok görüntüler

Uğur Dündar’ın hazırladığı Arena'nın "Bakıcı Dosyası" anne-babaları şok etti. İşte korkunç dialoglar...

Abone ol

Uğur Dündar’ın hazırladığı Arena programı, bu kez çalışan anne-babaların çocuklarını emanet ettikleri bakıcıları ve danışmanlık şirketlerini mercek altına aldı. Arena ekibi, önce iş arayan bir bakıcı gibi, daha sonra da dadı arayan bir aile gibi bu şirketlerle görüştü. Gizli kamera ile kayda alınan diyaloglarda bakıcıların çocuk bakımından habersiz ve verilen referansların sahte olduğu ortaya çıktı.



Müşterinin yanında sigara içme, içtiğini belli etme
Son derece iddialı ilanlar veren bu firmalar, çocuk bakıcılarını acaba nasıl buluyorlar? Dahası o güne kadar hiç çocuk bakmamış bir genç kız, bu firmalarda çalışabilir mi? Bunun yanıtını yanıtını almak üzere iki Arena elemanı, bakıcı adayı gibi firmalarla görüştü. Arena ekibinden sözde bakıcı adayı genç kızlar, bebek bakmaktan habersiz. Hem deneyimsizler, hem de ailelerin onay vermeyeceği sigara alışkanlığı ve asabi davranışlar gibi kusurları var. İlk başvurdukları firma yetkilisi, sigara içtiğini beyan eden sözde bakıcıya "Müşterinin yanında içme, içtiğini de belli etme" tavsiyesinde bulunuyor.



Eğitim problem olmaz, seni işe yerleştirebiliriz
Sözde bakıcı rolündeki Arena muhabiri, şirket görevlisine "Ben çocuk gelişimi mezunu değilim, eğitim problem olur mu" diye soruyor. Aldığı cevap son derece rahatlatıcı:
"Yok, öyle bir şey aramıyorlar. Yani sonuçta ilkokul mezununu da işe sokuyoruz. O kadar bir şey aramıyorlar. 22 yaşında bir kız var şimdi onu yerleştireceğim." Firmalar için eğitimsiz olmak, sigara alışkanlığına sahip bulunmak sorun değil. Ayrıca sabıka kaydına da gerek görülmüyor. Hatta çocuk bakıcısı adayı olan genç kızlara "Fiziksel ya da psikolojik bir hastalığınız var mı" sorusunu sormak bile kimsenin aklına gelmiyor.


Sorarsa, daha önce çocuk baktım dersin
Ama bir firma var ki, İşkur’a bağlı olmasına rağmen uyguladıkları yöntem insanı şaşkına çeviriyor. İş için başvurup hiç çocuk bakmadığını söyleyen bakıcı adaylarına tavsiyeleri şu: "Biz size referans ayarlarız. Baktık deyin, yoksa öbür türlü işe giremezsiniz. Sen Sarıyer’de bakmış ol, sen de Acarkent’te. Seninki villa 3 katlı, seninki iki katlı bir dubleks. Senin baktığın yerde adam yabancı, kadın Türk olsun. Onlar yurtdışına gittiler dersin. Sen çocuğu 1,5’ta aldın 2,5 yaşında verdin. Erkek çocuğa baktın. Gittiler, sende telefonları yok. Ulaşılamıyor." Bu kızları sakın kaçırmayın süper kızlar, temizler Aynı firmaya birkaç gün sonra bakıcı arayan aile olarak başvuran Arena ekibine, Arena ekibinin daha önce iş arayan sözde bakıcıları tavsiye ediliyor. Bakıcı arayan çift son derece titiz ve kuşkulu bir aile profili çizmesine rağmen firma sahibi, deneyimsiz iki genç kızı bir yığın yalanla övüyor ve "Bunlar süper kızlar, çok temizler, çok iyiler. Çocuk bakmışlar" diyor.


Firmanın sahibi eski pasta ustası
Bahçelievler’de tek bir oda ve masadan ibaret danışmanlık firmasının sahibi eski bir pastane ustası. Yabancı uyruklu bir kadınla evli. İçeriye girip çıkanların görünümünden, temizlikçi ya da bakıcı olarak daha çok yabancıları çalıştırdıkları anlaşılıyor. Sözde bakıcı rolünde iş arayan Arena muhabiri iki genç Türk kızının yaptığı başvuru, belli ki kaçırılacak gibi değil. Genç kızlardan ne sağlık raporu ne de sabıka kaydı isteniyor. Başka firmalara gitmemeleri için de kızları uyarıyorlar: "Gitmeyin, şirketler çok kötü, ama çok kötü yani. Hanımefendi satarlar, satarlar... Daha bunun izahı var mı? Şunun içine atarlar bir hap, bakmışsın Mersin’desin, Antalya’dasın."