BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.413,38
HABER /  DÜNYA

’’Cemaat kendisine yeni partner arıyor’’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Cemaat kendisine yeni partner arıyor. CHP’ye sağdan yol açın oraya gidi...

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Cemaat kendisine yeni partner arıyor. CHP’ye sağdan yol açın oraya gidiyor. CHP sağa yanaşıyor, soldan biz geliyoruz. CHP’ye sağdan yol açın, oraya gidiyor” dedi.
İzmir Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde HDP İzmir İl Başkanlığı’nın açılışına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, açılışa partililerin sloganları eşliğinde geldi. Tuncel, partililerle birlikte Türkçe ve Kürtçe söylenen türküler eşliğinde halay çekti. Açılışta konuşan Tuncel, İstanbul’da düzenlenen ‘rüşvet ve yolsuzluk’ operasyonuna ilişkin yaptığı değerlendirmede hükümete yüklendi. CHP ve cemaat arasında ise yeni bir partnerliğin oluştuğunu öne süren Tuncel, “AK Parti ve CHP’ye bakın bize reva gördüklerine bakın. İktidara geldiklerinde kenti değil rantı yönetiyorlar. Yıllardır, ‘devletin malı denizdir’ diye bir söylem var. Bizi de alıştırmışlar. Devletin malını yersin. İşte yiyenler için demokratik ülkelerde hükümet düşerdi. Bakanlar bile koltuğunu koruyorlar. Bu ülkede bir sorun var. O paralar o ayakkabı kutusundaki paralar sizin yoksul, emekçilerin paralarınızdır. Sizin vergi paralarınızdır. Başbakan da diyor ki ‘Komplo var’. Bir komplo varsa halka karşı var. Hesabını vereceksiniz. Bu komplo ne zamandan beri var Sayın Başbakan? Örtülü ödenek diye halkın vergisini alıp Kürdistan’daki savaşta kullanmadınız mı? O savaşa Türkiye halklarını istemediği halde ortak etmediniz mi? Başbakan diyor ki, ‘30 yıllık savaşta şu kadar para verdik’ diye. Kim verdi? Türkiye’de bir söz daha var; ‘Dayın var mı adamın var mı?’ Çünkü bu ülkede dayın, adamın varsa yer edinirsin. Madem yemek gelenek ise 76 milyon gelirlerin nimetleri birlikte değerlendirsin. Birilerinin yemesine biz göz yumamayız. Bizim başımız dik, alnımız açık. Bizim ne dayımız ne de ayakkabı kutumuz var. Bizim ayakkabı kutularımızda yırtık ayakkabılarımız var” dedi.

“CHP’YE SAĞDAN YER AÇIN”
Tuncel, muhalefetin yönetim biçimini İzmir üzerinden eleştirdi. Tuncel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yönelik olarak, “Biz bu düzene son vermek için iktidara adayız. Bunu başkası yapamaz. CHP yapabilir mi? İzmir’i nasıl yönetiyorsa ülkeyi böyle mi yönetecek? Ankara’ya geldiği zaman, ‘kentsel dönüşüme karşıyız’ diyor. Ama buraya geldiği zaman kentsel dönüşüm yapıyor. Bu konuda da en samimi biziz” diye konuştu.
KCK tutuklamalarının altında Türkiye’de yıllardır ikili hukuk sistemi anlayışının var olmasının olduğunu savunan Tuncel, yeni bir iktidar arayışının yersiz olduğunu söyledi. Tuncel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yıllardır emekçiler direndikleri için KCK adı altında tutuklandılar. Kürt halkının demokratik siyasi hakları ellerinden alındı. Biz dedik ki, ‘AK Parti ile cemaat anlaştı. Kürt sorunu hakkında adım atmıyorlar’. O zamanlar cemaat yoktu. Şimdi kendine gelince bakın emniyet müdürleri değişti. Yönetim değişti. Diyor ki, ‘vay bize komplo var’. Birlikte bu komploya AK Parti kendini mağdur konumuna oturtuyor. AK Parti mağdur değildir. 2002 yılından bu yana cemaatler birlikte yediler. Cemaat kendisine yeni partner arıyor. CHP’ye sağdan yol açın. Oraya gidiyor. Yeni iktidar arayışları da çözüm değildir.”
(İHA)