BIST 9.059
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  GÜNCEL

Cemaat-AKP savaşının asıl sebebi bu!

Hükümet ile Cemaat arasındaki görülmemiş savaşın gerçek sebebi iktidar... Erdoğan paylaşmak istemiyor, Cemaat pay istiyor.

Abone ol

İNTERNET HABER- The Times Gazetesi'nin yorumu ile AK Parti ile Cemaat arasındaki mantık evliliği neden bitti?

Sebep hükümetin yolsuzluk yaptığı iddiası mı? Yoksa Cemaatin paralel yapılanması mı? Şu an yaşanan savaşın asıl sebebi ne?

Bu sorunun yanıtını Vatan Gazetesi yazaır Ruşen Çakır veriyor. Çakır'a göre mevzu tamamen 'iktidar' savaşı. Erdoğan iktidarı paylaşmak istemiyor, Cemaat ise iktidarda pay sahibi olmak istiyor.

SAVAŞIN ASIL SEBEBİ

Çakır'ın analizinden çarpıcı bölümler şöyle;

(...) Hükümet ve Cemaat esas olarak iktidar için savaşıyorlar. Otoritesini paylaşma konusunda hiç de cömert olmadığını bildiğimiz Erdoğan Cemaat’i siyasi alandan toplumsal/kültürel/dinsel alana doğru itmek isterken, Gülen de ülkenin kaderinde daha fazla söz sahibi olma arayışında.

İKTİDARDA YALNIZ KALINCA BİRBİRLERİYLE
MÜCADELEYE BAŞLADILAR


2007 seçimlerinin ardından “Taraf olmayan bertaraf olur” şiarıyla, kendileriyle birlikte hareket etmeyen herkesi tasfiyeye koyulan ve bunda belirgin bir başarı elde eden hükümet ve Cemaat, iktidar sahnesinde yalnız kalınca birbirleriyle mücadele etmeye başladılar. Tetiği ilk çekense Cemaat oldu.

GÜVENİ YIKAN ASIL OLAY

Gülen’in Mavi Marmara olayının (31 Mayıs 2010) ardından Wall Street Journal’a mülakat vererek İsrail yanlısı pozisyon alması bu manada çok kritik bir olaydır. Ama kuşkusuz zaten zayıf olan karşılıklı güveni berhava eden olay, 7 Şubat 2012 günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan başta olmak üzere eski ve görevdeki bazı MİT yöneticilerinin PKK ile Oslo görüşmelerini yürüttükleri için özel yetkili savcı Sadrettin Sarıkaya tarafından ifadeye çağrılmasıdır.

ÇOK CİDDİ DIŞ BOYUTLARI DA VAR

Gerek bu iki kritik olay, gerekse 17 Aralık’tan itibaren İran, El Kaide, Suriye gibi mevzuların işin içine yoğun bir şekilde girmiş olması nedeniyle hükümet-Cemaat savaşının çok ciddi dış boyutlarının olduğunu hiç tereddütsüz söyleyebiliriz. Maalesef hükümet çevreleri tarafından üretilen komplo teorileri bu savaşın dış bağlantılarını serinkanlı bir şekilde tartışmamıza izin vermiyor.

RUŞEN ÇAKIR YAZILARI