BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Cehaletin bedeli 3 ay hapis!

Uşak'ta bankadan aldığı kredi borcunu ödeyemeyince çareyi, okuma-yazma bilmeyen ablasını kandırmakta buldu.

Abone ol

Uşak'ta kardeşinin bir bankadan aldığı 26 bin TL'lik tarım kredisi borcuna bilmeden ödeme taahhüdünde bulunduğunu söyleyen kadına borcu ödemediği gerekçesiyle mahkeme tarafından 3 ay hapis cezası verildi.

İddiaya göre, Yusuf Ö., traktör almak için 2008 yılında bankadan 26 bin TL kredi çekti ve borcu ödeyemeyince icralık oldu. Yusuf Ö., bu durumdan kurtulmak için okuma yazma bilmeyen ve Kısık köyde yaşayan ablası Döndü Kılıç'a (58) borcu üstüne alacağına dair taahhütname imzalattı. Ablası Döndü Kılıç'ı "Borcumun ertelenmesi için imza vermen gerekiyor" diye kandırdığı iddia edilen Yusuf Ö., kredi borcunu ablasının üstüne yükletti. Kardeşine yardım etmek amacıyla icra dairesinde istenilen imzayı veren ancak imzaladığı evrakların içeriğini bilmediğini savunan Döndü Kılıç, durumu bankadan ödeme emri gelince anladı. Kardeşinin traktör almak için çektiği 26 bin TL'lik borcu bilmeden üstlenen ve borcu ödeyemeyen Döndü Kılıç, bunun üzerine davalık oldu.

Uşak İcra Mahkemesi'nde görülen davada Döndü Kılıç, cahil olduğunu ve okuma yazma dahi bilmediğini belirterek, imzaladığı taahhütnamenin içeriğini bilmediğini öne sürdü. "Taahhütnameyi kardeşimin borcunu ertelemek için imzaladığımı sanıyordum" diyen Kılıç, mahkemeye cahil olduğuna dair belgeler sundu. Döndü Kılıç'ın cahil olduğunu ispatlamaya çalışmasını mahkeme kabul etmedi ve kadını 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Döndü Kılıç, bunun üzerine avukatı aracılığı ile Adalet Bakanlığı'na başvurdu.

Kardeşi Yusuf Ö.'nün borcu erteletmek için kendisinin imzasına ihtiyaç duyduğunu söylediğini belirten Döndü Kılıç, "İcra dairesine giderek imzaladığım evrakların borcun ertelenmesi için formalite icabı olduğunu düşündüm" dedi.

İmzaladığı evrakların içeriğini kendisine gelen borç bildirimiyle öğrendiğini öne süren Kılıç, "Bankadan gelen ödeme emri ile durumu öğrendik. Kardeşim konuyu geçiştirip vurdumduymaz davrandı.

Biz de borcu ödeyemeyince banka dava açtı. Uşak İcra Mahkemesi'nde yargılanmaya başladım. Mahkemede imzaladığım evrakların içeriğini bilmediğimi ve cahil olduğumu ispatlamaya çalıştım. Cahil olduğuma dair belgeler sundum ama mahkeme kabul etmedi ve 3 ay hapis cezası verdi. Kararın bozulması için Adalet Bakanlığı'na başvurduk. Ben kendi adımı dahi yazamıyorum. Bugüne kadar resmi yazışmalarda hep parmak basarak işlerimi gördüm. Kardeşim borcunu erteletmek için imzam gerektiğini söyledi ve ben de insanlık namına yardımcı olduğumu düşündüm.

İmza atmayı bilmediğimi söylememe rağmen bana adımın baş
harfini yazdırıp yanına bir çizgi çekmemin yeterli olacağını söylediler. Fakat sonradan borcun benim üstüme yüklendiğini öğrendim. Yaklaşık 1 yıldır bu sorunla uğraşıyorum ve her ay psikiyatri servisine gidiyorum. Kardeşimin borcuna sahip çıkmaması beni ayrıca üzüyor. Keşke gücüm olsa da borcu kapatsam"
dedi.

Döndü Kılıç'ın eşi İbrahim Kılıç ise, kayınbiraderi Yusuf Ö.'nün ablasına böyle bir davranışta bulunmasına bir anlam veremediğini söyleyerek, "Eşim her an tutuklanma korkusuyla yaşıyor. Ben de huzursuzum" dedi. İbrahim Kılıç, şöyle devam etti:

"Eşimin psikolojisi hapis cezasından dolayı bozuldu. Evimizin tadı tuzu kaçtı. Cahil bir kadının suçsuz yere hapis yatmasını hangi yürek kaldırır? Eşim bu yaşta hapse girerse mahvolur. Yusuf, ablasını bu durumlara düşürmemeliydi. Biz Yusuf Ö.'den ailenin daha fazla zarar görmemesi için davacı olmadık. Ama borcunu sahiplenip ödemesini istiyoruz. O ise vurdumduymaz davranıyor." Döndü Kılıç'ın oğlu Serdar Kılıç da, "Annem dayımı da yakmak istemediği için ondan davacı olmuyor. Fakat dayımın vurdumduymaz tavrı annemi daha çok üzüyor. Dayım borcunu sahiplenip ödemiş olsaydı bunlar yaşanmazdı. Biz kendisine borcu ödemesi için baskı yapıyoruz" dedi.

Kısık Köyü Muhtarı Niyazi Güler, Döndü Kılıç'ın okula gitmediğini ve resmi işlemleri başkasının yardımı olmadan yapamadığını ifade ederek, olayın doğru olduğunu söyledi. Ablasını kandırarak borcu üzerine yüklediği öne sürülen Yusuf Ö. ise konuyla ilgili konuşmak istemediğini ifade ederek, gazetecilerin görüşme talebini reddetti.