BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.510,74
HABER /  GÜNCEL

Cavit Çağlar satışa razı oldu

Bir dönemin en ünlü işadamlarından Cavit Çağlar, TMSF ile olan ilişkilerine son noktayı koydu: Fabrikaları satılıyor!

Abone ol Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile son viraja girdiklerini, Nergis, Polylen ve Sifaş fabrikalarının satışına, çalışan ve işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi şartıyla ''Evet'' dedi!

Çağlar, düzenlediği basın toplantısında, grupla ilgili bir takım bilgileri ''ilk ağızdan vermek için'' basın mensuplarıyla bir araya gelmek istediğini belirtti.

Interbank'a 7 Ocak 1998 tarihinde el konulduğunu, 3 ay sonra bankaya el konuluşunun 10. yılının dolacağını, bir insan ömründe 10 yılın çok önemli olduğunu ifade ederek Çağlar, ''Biz kötü bir yol kazası geçirmemize rağmen 10 yıldır da bu grubu ayakta tuttuk'' dedi.

Çağlar, grupta zaman zaman 20-25 binin üzerinde insanın çalıştığını, bu yılın başına kadar işçilerin bütün haklarını verdiklerini vurguladı. İşçilerinin ve Bursa'nın büyük desteğiyle ayakta durduklarını, ancak grubun ekonomik krizin de etkisiyle krize girdiğini anlatan Çağlar, ''İnsan hayatında kara günler olabiliyormuş. Nergis Holding Bursa için çok önemli olduğu kadar Türkiye için de çok önemlidir. Çünkü Nergisi Grubu'nun yıllarca ve hala 10 bin kişinin üzerinde bordrolu çalışanı var'' dedi.

TMSF İLE İLİŞKİLER
TMSF ile gruba müdahale edilmesinin ardından, 10 yıla yakın zamandır görüştüklerini ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:

''TMSF ile biz artık son viraja geldik, görüşmelerimiz devam ediyor. Ana stepte mutabık kaldık ve yakın zamanda, tahmin ediyorum yılbaşına kadar helalleşip ayrılacağız. TMSF ile bütün işimiz bitecek. Grubumuzun diğer bankalara da hiçbir borcu kalmıyor. Grup sıfır borçla kalıyor. Grubun bir tek SSK'ya olan hükümlülükleri vardır. Maliyeye sıfır borçludur, hatta maliyeden alacaklıyız bazı kalemlerde. SSK'ya olan borcu da ekim ayı sonuna kadar, TMSF ile ilişkilerimiz düzenli bir yere gelirse, onu da kapatabilmek için müracaatımızı yaptık. Ama bildiğiniz gibi devletle olan işler ağır yürümektedir. Şu anda TMSF ile aramızda hiçbir problem yoktur. Her şey normal seyrinde devam etmektedir.''

GRUBUN TEK SORUNU İŞÇİ TAZMİNATLARI
Cavit Çağlar, şu anda grubun bir tek sorunu bulunduğunu, bu sorunun da da ''İstemeyerek işten çıkardıkları'' işçilerin birikmiş kıdem tazminatı alacaklarının ödenememesi olduğunu ifade etti. Bu kıdem tazminatlarının tamamının da TMSF ile yapacakları'' helalleşme'' sırasında ödeneceğini dile getiren Çağlar, şunları söyledi:

''TMSF ile yaptığımız ön anlaşmalarımızda bir tek şartla bu işin bitmesini istediğimizi söyledik; ayrılan ve çalışmakta olan işçilerimizin tümünün tazminatlarının ödenmesi kaydıyla. Yani hiçbir işçimizin bizden alacağı kalmayacak. Tahmin ediyorum en kötü bu yılını sonuna kadar bitecek. Bunun teminatını ben veriyorum işçiye. Bugüne kadar bu lafı söylememiştim. Çünkü Sifaş, Polylen ve Nergis'in satılmasına biz artık 'evet' dedik. Bugüne kadar 'evet' demiyorduk. Bu üç tesis, iplik grubu yakında satılacaktır.''

''Ottomanors''u da içine alan yüzde 100 hissesi Nergis'e ait olan ve TMSF'de teminat olarak duran 15 bin konutluk Yeşilşehir'in varlıklarını da TMSF onayıyla sattıklarını, buradan TMSF'ye çok büyük miktarda gelir geldiğini anlatan Çağlar, kurumun Sifaş, Polylen ve Nergis'in satışıyla da bir gelir elde edeceğini vurguladı. Çağlar, şöyle konuştu:

'ELİM KOLUM BAĞLIYDI''
''Ayrıca bizim ödediğimiz çok büyük rakamlar var ve böylece TMSF ile helalleşiyoruz. Bu helalleşmenin içinde ilk şartımız; 40 milyon dolar civarında, çalışan ve işten ayırmak zorunda kaldığımız işçilerin tazminatlarının ödenmesi şartıyla. TMSF Başkanı Sayın Ahmet Ertürk'e teşekkür ediyoruz, bu konuda büyük destek gösterdiler. İşçimize bugüne kadar 'şu gün, bugün ödeyeceğiz' diyemedim. Pankartlar açıp hakkını isteyen işçilerimizi de anlayışla karşıladım ama benim elimde bir şey yoktu, elim kolum bağlıydı. Bugün artık TMSF ile bir yere geldik. TMSF'nin her şeyini koşulsuz kabul ediyoruz. TMSF de bize Ahmet Ertürk başta olmak üzere büyük anlayış göstererek işçilerimizin tazminatlarının ödenmesine yardımcı olacak.''

Cavit Çağlar, Yeşim Tekstil'in grup bünyesinde faaliyetlerine devam edeceğini, yeni yılla birlikte burada büyük bir atılım yapacaklarının belirtti.

''Her sıkıntının bir de selameti var'' diyen Çağlar, dolar ve avronun ''başını kaldırmasıyla'' dış piyasalarda rekabet güçlerinin artacağını, Yeşim'in dünyadaki global krizden en az zararla sıyrılacağını söyledi. Çağlar, ''Türkiye'nin gururu'' olarak nitelediği Yeşim'in yıllık 300 milyon dolarlık ihracat yaptığını, önümüzdeki dönemde 2-3 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacağını kaydetti. Firmanın 2009 yılı ihracatını 400 milyon dolara, 10 yıl içinde de milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerine değinen Çağlar, ''Bütün gücümüzü Yeşim'e vereceğiz, dünyada çok büyük gelişme olmazsa...'' dedi.

Bir gazetecinin işçilerin alacaklarının ne zaman ödeneceği yönündeki sorusu üzerine, TMSF ile her şeyde mutabık olduklarını, ''kalben el sıkıştıklarını'' ancak resmi prosedürün yürüdüğünü dile getiren Çağlar, ''İnşallah yılbaşına kadar bitireceğiz bu işi'' diye konuştu.