BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,89
ALTIN 2.440,85
HABER /  GÜNCEL

Çarpıcı iddia! 'Türk askeri gelsin, silahı bırakalım'

İdlib'i elinde tutan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ), Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) şehre sokulmaması şartıyla bölgeyi TSK’ya bırakmayı kabul ettiği iddia edildi.

Abone ol

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin keşif için girdiği İdlib'ten çarpıcı bir iddia daha geldi. Kentini elinde tutan Heyet Tahrir Şam örgütünün (HTŞ), Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) şehre sokulmaması şartıyla bölgeyi TSK’ya bırakmayı kabul ettiği iddia edildi. HTŞ ve Nusra ile bağlı gruplardan TSK’ya yönelik saldırı olmayacağı öne sürüldü.

Karar Gazetesi'nin haberine göre, Mehmetçik İdlib'e girmeden TSK ve Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) oluşan bir heyetle, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve El Nusra’nın da aralarında olduğu grupların müzakeresi sonrası çözüldü. 

Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberi aynen şöyle:

MİT VE TSK HEYETİ İLE HTŞ VE EL NUSRA GÖRÜŞTÜ

Bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre, geçen cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin İdlib’e girişi sırasında yaşanan kriz TSK ve Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) oluşan bir heyetle, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve El Nusra’nın da aralarında olduğu grupların müzakeresi sonrası çözüldü. Fırat Kalkanı Harekâtı’nda görev alan ÖSO güçlerinin İdlib merkezine girmemesi, şehirde TSK’nın kontrolü sağlaması şartıyla HTŞ ve El Nusra’ya bağlı gruplar çekilme kararı aldı.

El Kaide'nin haber ajansı İba, Ebu Dali köyünde silahlarıyla birlikte yürüyen Heyet Tahrir Şam militanlarının görüntülerini servis etti.

KONTROL TSK'DA OLACAK

Buna göre, TSK İdlib merkezinde konuşlanacak, Afrin sınırında ise ÖSO güçleri bulunacak. HTŞ ve bağlı gruplar da kontrolü tümüyle TSK’ya bırakacak. Rusya ve İran askeri sadece rejime ait bölgelerde konuşlanacak. Muhaliflerin bulunduğu bölgelere girmeyecek. Kan dökülmeden çözüm bulunmasına odaklanılan görüşmelerde, şehirdeki sivil ve muhaliflerin zarar görmemesi hedeflendi. Ancak bölgenin hassasiyeti nedeniyle provakasyon yaşanması ihtimaline karşı müzakarelerin sürekli olması kararı da alındı. İşte tam bu noktada dün sabah saatlerinde HTŞ’ye bağlı olduğu değerlendirilen iki militan TSK’nın iş makinalarının bulunduğu noktaya taciz ateşi açtı. Bu saldırıya TSK’nın Cilvegözü ve Oğulpınar karakollarından 4-5 obüs atışıyla karşılık vermesi sonrası, HTŞ de harekete geçti. Taciz saldırısını yapan iki militan tutuklandı ve TSK’ya bu durum bildirildi. Militanların provakasyon amaçladığı değerlendirilmesi yapıldı ve varılan mutabakatın geçerli olduğu vurgusu yapıldı.