BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

'Cantona'nın ekonomi bilgisi zayıf'

Fransız futbolcunun bankalardan paraların çekilerek finans sisteminin çökertilmesi çağrısı Avrupa Birliği maliye bakanları tarafından tepkiyle karşılandı.

Abone ol

Fransız futbolcu, yeşil sahalardan sonra tiyatro ve sinema dünyasında da rol aldı.

Cantona'nın küresel finans sistemini hedef alan, "bankalardan paranızı çekin" çağrısı Avrupa Birliği maliye bakanlarını kızdırdı.

Brüksel'de AB mali konularını görüşmek için bulunan birlik üyesi ülkelerin maliye bakanlarının sözcüsü Jean-Claude Juncker eski yıldız futbolcunun çağrısını " tamamen sorumsuzluk" olarak değerlendirdi.

Devrimci görüşleriyle bilinen yıldız futbolcu Cantona geçtiğimiz haftalarda internet üzerinde yayılan bir vidyoda 7 aralık günü tüm Fransızlar'ı bankalardaki paralarını çekerek, ekonomik krizi başlatan "kokuşmuş" bankaları çökertmeleri çağrısında bulunmuştu.

Fransa'da yayınlanan bir gazete için filme alınan mülakatta yıldız futbolcu, pankart ve sloganlarla düzenlenen eylemleri ''modası geçmiş'' olarak nitelemişti.

Cantona, bunun yerine bankalardan paraların çekilerek ekonomik ve toplumsal devrimin gerçekleştirilebileceğini söylemişti

"3 milyon kişi parasını çekse...."

Aynı vidyoda "eğer üç milyon kişi sokağa çıkıp, bankalarına gidip, paralarını çekerse, bankacılık sistemi çöker" diyen Cantona "işte gerçek tehdit, gerçek devrim budur" diye ekliyor.

Brüksel'deki maliye bakanlarından, Lüksemburg'u temsil eden Jean-Claude Juncker Cantona'nın önerisini şöyle değerlendirdi:

"Finans sistemine dair benim de eleştrilerim var ancak sizin önerinizi tamamen sorumsuz buluyorum."

Fransız maliye bakanı Christine Lagarde ise Cantona'nın çağrısının karşılık bulmayacağını çünkü insanların bankalarda Cantona kadar parası olmadığını söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun ekonomi ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn ise kendisinin de futbolu çok sevdiğini, ve Cantona'nın eksi klübü Mancherster United'i tuttuğunu söyledi ve ekledi:

"Ancak Cantona'nın futbol bilgisi ekonomi bilgisinden çok daha fazla"

"Sembolik etkisi olur"

Fransız futbolcunun devrim çağrısına Fransa'dan nasıl bir tepki geleceği ise henüz bilinmiyor.

Fransız finans danışmanlık şirketi Montsegur France'den Francois Chaulet, Reuters'e yaptığı açıklamada, Cantona'nın önersinin Fransızlar'ın çoğunluğu tarafından finans sistemine karşı hissedilenleri yansıttığını söyledi.

Chaulet ayrıca bu eylemin yalnıca sembolik bir etkisi olacağını, zira bankaların böyle bir durumda merkez bankası tarafından likidite desteğine sahip olacaklarını ekledi.