BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.499,46
HABER /  GÜNCEL

Çamlıca Camii'nde ilk teravih kılındı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde temeli atılan ve hızla yükselen Çamlıca Camii'nde, ilk teravih binlerce kişinin katılımıyla Enderun usulü kılındı.

Abone ol

Çamlıca Camii, Kadir Gecesi'nde ilk kez vatandaşların ibadetine açıldı. Binlerce İstanbullu sokak iftarının ardından cami avlusunda Enderun usulü teravih namazı kıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 6 Ağustos 2013'te temeli atılan Üsküdar'daki caminin avlusu doldu taştı. Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve 'bin aydan daha hayırlı' olarak kabul edilen gecede İstanbullular yapımı devam eden Çamlıca Camii'ne akın etti.

Binlerce vatandaş sokak iftarının ardından cami avlusunda Osmanlı döneminde saraylarda kılınan 'Enderun Usulü' teravih namazı kıldı. Sokak iftarı programının ardından orucunu açan vatandaşlar daha sonra Çamlıca Camii'nin avlusuna serilen hasırlarda teravih namazını kıldı, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi.

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan Twitter hesabından "Kadirgecesinde Çamlıca Camii muhteşemdi, Allah hayırlısıyla tamamlanıp samimi ubudiyete vesile etsin" tweetini atıp, fotoğraf paylaştı.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Enderun usulü teravih namazı, Osmanlı iç teşkilatında, sarayda, Hırka-i Saadet'te, saray camileri, büyük cami ve dergahlarda kılınırmış. Zamanla Anadolu'daki camilere de yayılmış. Uzmanlar, kaynağını Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye (1712) dayandırıyor.

Enderun usulü, iki şekilde uygulanıyor. Birincisi imam müezzin topluluğunu makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. İlk gecede müezzinler geçkileri sağlar. Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler rastgele seçilmiyor. Manalarına bakılarak tertip ediliyor. Örneğin rahmet ayetleri, tesbih ayetleri ya da Hz. Muhammed (sav)'den bahseden ayetler tercih ediliyor. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde Allah'tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahiler söyleniyor. Son on günde ise Ramazan'ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler meşk ediliyor.

Türkiye'de musiki eğitimi almış müezzin sayısı azalınca 1950'li yıllarında bu gelenek tamamen ortadan kalkmış. 1996 yılında Mehmet Kemiksiz, Üsküdar'da musiki yeteneği olan müezzinlere eğitim verip çevre camilerde Enderun usulü teravihi kıldırmaya başlamış. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle de kadroyu genişletmiş. Hatta çalışmaları kayda alınmış, bütün müftülüklere gönderilmiş. Kitabı basılmış. Hüdai Tasavvuf Topluluğu'nu çalıştıran ve baş müezzinlik görevini üstlenen Kemiksiz, bu geleneğin yıllarca devam etmesini istiyor.