BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Büyük deprem kapıda mı?

Bala'da üst üste olan depremlerin ardından Kandilli bir açıklama yaptı.

Abone ol

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünce, Bala depremlerine ilişkin yapılan açıklamada, 'Etkinliğin birbiriyle ilişkili zayıflık alanlarını içeren bir sistem içerisinde yer aldığı, ancak büyük deprem üretecek faylarla doğrudan ilişkili olmadığı düşünülmektedir' denildi.

Yazılı açıklamada, 20 Aralık 2007'de saat 11.48'de 5.7 büyüklüğündeki depremle başlayan etkinliğin, Enstitü'nün Deprem İzleme Merkezi tarafından sürekli izlendiği belirtilerek, dün saat 01.47'de 5.5 ve saat 15.47'de 4.8 büyüklüğündeki depremlere ilaveten büyüklüğü 2.7 ile 4.2 arasında olan 100'ü aşkın deprem kaydedildiği bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Yörenin bilinen fay geometrisi göz önüne alındığında, son depremler gerilimin yerel olarak artmasının beklendiği bir bölgede meydana gelmiştir. Etkinliğin birbiriyle ilişkili zayıflık alanlarını içeren bir sistem içerisinde yer aldığı, ancak büyük deprem üretecek faylarla doğrudan ilişkili olmadığı düşünülmektedir.

Devam etmekte olan etkinlik içerisinde dikkati çeken büyüklükteki 4.8 ve daha büyük birkaç depremin, birbirine komşu farklı zayıflık bölgelerinde meydana gelmiş olmaları ihtimali yüksektir.

Bu özellikleri nedeniyle orta büyüklükteki bu depremleri kendi aralarında artçı-öncü olarak sınıflandırmak doğru olmayacaktır. Etkinliğin kısaca özetlenen bu özelliği nedeniyle bir süre daha devam etmesi beklenebilir.'