BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.513,05
HABER /  GÜNCEL

Büyük bankalardan havale şirketlerine ambargo

Büyük bankaların, kara para aklama endişesiyle bazı havale şirketleriyle çalışmaktan vazgeçmesiyle, geleneksel bankaların olmadığı ülkelerde paralarını bu yolla alan binlerce kişinin zor durumda kalabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Büyük bankaların, kara para aklama endişesiyle bazı havale şirketleriyle çalışmaktan vazgeçmesi nedeniyle, geleneksel bankaların olmadığı ülkelerde paralarını bu yolla alan binlerce kişinin zor durumda kalabileceği belirtiliyor.

Bankalar, terör gruplarının finanse edilmesi riskiyle bu kararı aldıklarını söylüyor.

Somali'de güvenlik kaygıları nedeniyle hiç bir banka yok. Ülkede nüfusun yüzde 40'ı aileleri ve arkadaşları tarafından gönderilen paraları havale şirketleri üzerinden alıyor.

BBC Uluslararası Kalkınma Muhabiri Mark Doyle, kararın birçok yoksul ülkeyi etkileyebileceğini belirtiyor.

Havale şirketlerinin para transferi yapabilmesi için uluslararası bankalarda hesabı olması gerekiyor.

Son olarak Barclays bankası bazı havale şirketleriyle çalışmaktan vazgeçen bankalar arasına katıldı. Bu şirketler arasında Somali'deki en büyük havale şirketi Dahabşiil de var.

'Denetim mekanizması yok'

Barclays şirkete herhangi bir suçlama yöneltmedi ancak bazı havale şirketlerinin bu paraların "kriminal faaliyetlerde" kullanılmasını önleyecek bir denetim mekanizması olmadığını belirtti.

Barclays'in HSBC gibi büyük bir cezaya çarptırılmaktan çekindiği düşünülüyor.

HSBC, geçen yıl ABD'de bazı uyuşturucu kaçakçılarının para yatırmasını kabul ettiğinin ortaya çıkmasından sonra 2 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.

Bir grup İngiliz ve Somalili akademisyen bir mektupla İngiltere Hükümeti'nden yoksul ülkelerdeki insanların temel mali sorunlarına çözüm bulunmasına yardımcı olmasını istedi.

Akademisyenler, zengin ülkelerden bu ülkelere para transferlerinin durması halinde birçok insanın temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını vurguladı.

Aynı akademisyenler, para havale şirketlerinin kapanması halinde insanların takip edilmesi mümkün olmayan yasa dışı kanallara başvurabileceğine dikkat çektiler.