BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bursa'dan saat başı hızlı tren kalkacak

Bursa-Yenişehir-Bilecik arasında iki bölüm halinde inşa ettiğireceği hızlı tren bağlantısı ile trenle tanışacak.

Abone ol

Ankara-Bursa hızlı tren seferleri Bilecik üzerinden gerçekleştirilecek. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Bursa hızlı tren bağlantısının Bursa-Yenişehir ve Yenişehir-Bilecik olmak üzere iki bölüm halinde ihale edileceğini açıkladı.

Bursa-Yenişehir kısmının ihale ilanına bu ay içerisinde çıkacaklarını bildiren Karaman, 87 yıllık cumhuriyet tarihinde demiryolu götürülmeyen Bursa'nın çelik ağlara Bilecik-Bursa arasında yapılacak 125 kilometrelik bağlantı ile kavuşacağını müjdeledi.

Devlet Demiryolları Genel Müdürü Karaman, Ankara'dan, Eskişehir ve Bilecik üzerinden İstanbul`a giden hızlı tren hattının, Bilecik'te ikiye ayrılarak Bursa'ya da hızlı tren bağlantısı sağlanacağını açıkladı. Ankara-Bursa arasında çalışacak hızlı tren hatti Bilecik-Yenişehir ve Yenişehir-Bursa olarak iki bölüm halinde ihale edileceğini belirten Karaman, 80 kilometrelik Yenişehir-Bursa etabı için bu ay içerisinde ilana çıkacaklarını bildirdi. Karaman, ilk etabın çalışmalarının başlamasının ardından yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Yenişehir-Bilecik kesiminin ihale edileceğini belirten Karaman, "Ankara-Bursa arasındaki mesafeyi 2,5 saate düşürecek hızlı treni 4 yıl içerisinde hizmete almayı hedefliyoruz. Bursa ve İstanbul arasında da hızlı tren seferleri yapmayı düşünüyoruz. İstanbul-Bursa hızlı tren bağlantısının, Osmaneli veya Bilecik üzerinden sağlanabileceğini değerlendiriyoruz. Bilecik-Bursa hızlı tren hattı projesinin hayata geçmesiyle İstanbul-Bursa arasındaki mesafe 3 saatte alınabileceğini planlıyoruz" dedi.

"HIZLI TREN SAAT BAŞI OLACAK"

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 1 Temmuz’dan itibaren hızlı trenin 07.00 ile 19.00 saatleri arasında saat başı olacağını belirterek, “saat başı tren, saat başı yer” olgusunu oluşturmak istediklerini söyledi. Karaman, 1 Temmuz’dan itibaren 07.00 ile 19.00 saatleri arasında hızlı trenin her saat olacağını kaydederek, seferlerde yüzde 80 doluluk oranına ulaştığını, aylık yolcu sayısının ise 140 bine ulaştığını kaydetti. Karaman, “Saat başı tren, saat başı yer” kavramını yaşatmak istediklerine dikkat çekti.

Yüksek hızlı trenlerin gün içerisinde taşıdığı yolcu sayısının sefer saatlerine göre değiştiğini anlatan Karaman, saat 18.00’deki seferinin hem Ankara hem Eskişehir yolcuları tarafından daha fazla tercih edildiğini kaydetti. Karaman, hızlı trenle bir yılda 1 milyon 250 bin kişi, bugüne kadar ise 1 milyon 600 bin yolcu taşınması gerçekleştirildiğini söyledi.

"MEVCUT BURSA HATTINI HAREKETLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ"

Karaman, yüksek hızlı trenin sefere başlamasıyla birlikte Ankara’dan İstanbul, Kütahya ve Afyon’a trenle, Bursa’ya ise otobüsle kombine yolcu taşınmaya başladıklarını hatırlatarak, "Bursa’ya başlangıçta 3 bin 918 yolcu taşındı. Mayıs itibariyle yolcu sayısı yaklaşık 10 bine ulaştı. Bursa hattını daha da hareketlendirmek istiyoruz. Yolcular; “treni kaçırırsam” endişesi taşıyor. Bu endişe de saat başı tren seferleriyle aşılacak. Ayrıca Bursa'da yerel televizyon ve gazetelere reklam vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.