BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'ye milletvekili oldu susturuldu!

İşçinin, memurun sesine ses oldu Bayram Meral... Şimdi ise suskun kalıyor... Peki ama neden? CHP'den talimat mı var?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM / Kadrolu ve sözleşmeli öğretmen sorununa bir de ücretli öğretmen sıkıntısı eklendi. Ancak ücretli öğretmenlerin sorunları inanılır gibi değil.

Gazeteci yazar Hadi Özışık, Best FM'de hazırlayıp sunduğu 'Konuşan Türkiye' programında iki gündür bu konuyu masaya yatırıyor ve ücretli öğretmenlerin sesine kulak veriyor.

Bugün Ankara'dan canlı yayın yapan Hadi Özışık'ın konuğu, meydanları inleten, hükümetleri zor durumlara sokan, her konuşmasıyla gündem yaratan, işçilerin lideri Türk İş eski Başkanı, şimdi CHP Milletvekili olan Bayram Meral'di. Hadi Özışık Bayram Meral'le yaptığı sohbette,
- Siyasete atıldıktan sonra sessiz kalan Bayram Meral neden konuşamaz oldu?
- CHP mi Bayram Meral'i engelledi?
- Meral neden arka planda kaldı?
- CHP'den ayrılmayı düşündü mü?
- Referandum oyu ne olacak?"
sorularına yanıt aradı.

İşte programdan satırbaşları;

Hadi Özışık: Siyasete girmeden önce meydanlardaydınız... İşçilerin haklarıyla ilgili her gün konuşuyordunuz... Ve birden bire siyasete atıldınız ve köşenize çekildiniz... Şimdi o eski Bayram Meral nerede?

Bayram Meral: Ben buradayım da şartlar biraz farklılaştı. O zaman Türk-İş Genel Başkanı'ydım. O zamanlar toplu sözleşmelerde ücret bakımından dengesizlik vardı.

Hadi Özışık: Bugün yok mu?

Bayram Meral: Bugün daha fazla var. Benim dönemimdeki alınan taban ücreti üzerinden yürüyordu getirisi yok!.. Ücret arttığı zaman prim oranlarında artış oluyor ve vergi oranlarında artış oluyor. İşçiye getirisi yok bunun, memura da öyle. Biz o zaman çok büyük bir birliktelik sağladık. O zaman koalisyon hükümetleri vardı işbaşında, kendi siyasi partisine oy veren işçi bile Kızılay meydanına, Tandoğan meydanına gelirdi. O zamanlar biliyorsunuz miting yapmadığımız yer yoktu.

Hadi Özışık: Yoktu ama siz kaç yıldır siyasete atıldınız?

Bayram Meral: Herhalde 8 sene oldu.

CHP NEDEN MEMURLARI İŞÇİLERİ KONUŞMUYOR?

Hadi Özışık: 8 sene boyunca CHP'den de ben böyle işçilerle, memurlarla ilgili bir şey duymadım. Başbakan geçenlerde 'Memur Kemal Bey' dedi. memurlar akla geldi. Kemal Bey de dediki; 'Evet ben memur Kemal'im'... Şimdiye kadar bu memurlar neredeydi de siz hiç konuşmadınız?

Bayram Meral: Ben o zaman Türk-İş genel başkanıydım...

Hadi Özışık: Ama şimdi siyasetçisiniz daha rahat konuşmanız lazım.

Bayram Meral: Genel Başkanken işleri koordine eden bendim, yönlendiren bendim... şimdi bir milletvekiliyim... Benim Genel Sekreterim var, Genel Başkan'ım var... Yani onların çizeceği bir güzergahtan yürümek zorundayım.

CHP'DEN SİZE KISITLAMA MI VAR?

Hadi Özışık: Yani kısıtlama mı var?

Bayram Meral: Tüzük bu... Yani grupta konuşacaksan sıraya gireceksin. Meclis'te konuşacaksan grup başkan vekilleri müsade edecek de konuşacaksın. Yani milletvekilliğinde istediğin şekilde hareket etme şansın yok!.

Hadi Özışık: E niye milletvekili oldunuz?

Bayram Meral: Milletvekilliğini küçümsemiyorum ama Türk-İş genel Başkanlığı yaptıktan sonra hakikaten burada kafamdakileri yapamıyorum. Onun için yeri geliyor konuşuyoruz, bir çok toplantılara katılıyoruz. Geçmişte meydanlara indiğimiz zaman memur arkadaşlarımızdan gerekli desteği göremiyorduk. Hatta o zamanlar slogan atıyorduk, 'Susma bir gün sıra sana gelir' diye... Sıra şimdi onlara da geliyor. Onlara geldiği gibi işçiye de geliyor.

Hadi Özışık: Sıra zaten size hepten geldi.

Bayram Meral: Emekli mesela son derece mağdur... Bugün Türkiye'de Sosyal Sigorlatalardan emekli var, BAĞKUR'dan emekli var, emekli sandığından emekli olan var. 9 milyonu aşkın emekli var. Bunun 3 milyonunun sandığa gitmediğini düşün... Bu kadar sorununa sahip çıkamayan kitle var ki, bunlar aslında yönlendirilmesi gerekir. Bu arkadaşlarımız az gelen zamma dert yanıyorlar, dert yandıkları gibi de gidip oy veriyorlar.

MİLLETVEKİLİ İSTEDİĞİ YERDE İSTEDİĞİ GİBİ KONUŞAMIYOR

Hadi Özışık: Siz dediniz ki; 'Ben milletvekili olduktan sonra susturuldum'... Şimdi önünüzde sekiz yıllık bir serüven var...  Madem bu durumdan çok sıkıldınız diyecektiniz ki; 'Burada memurlar için ben birşey yapamıyorum, işçiler için bir şey yapmıyorum, köylü için bir şey yapmıyorum'... Yani kendi partinizle ilgili öyle bir tablo çiziyorsunuz ki, konuşabilmek için izne tabii olmanız lazım.

Bayram Meral: Bir tek bizde değil, bütün siyasi partiler böyle. Yani bir milletvekili istediği yerde, istediği şekilde konuşamıyor.

Hadi Özışık: Mesela şimdi işçiyi, emekliyi, dar gelirliyi konuşsanız, yumruğunuzu masaya vursanız ne olur?

Bayram Meral: O zaman iki şeyi yanında görmen lazım. Ben şimdi ayrıldım sendikalarda işim var ama geçmişteki işçiyi yönlendirme şansım yok. Çünkü şuanda oranın genel başkanı var. Genel Başkanı miting yapar, toplantı yaparsa ve beni çağırırsa öyle konuşma şansım var. O kapıyı bir kere kapattık. Ben şimdi tekrar Türk-İş başkanlığına dönebilseydim dönerdim ama o şansı kaybettim.

CHP'DE NEDEN KADRO DIŞI KONUMDASINIZ?

Hadi Özışık: Şu anda kadro dışı görünüyorsunuz. CHP'de neden böyle bir şey yapıldı size? Mesela Deniz Baykal ile aranız iyi miydi?

Bayram Meral: Sayın Genel Başkan'a benim sonsuz saygım var... Her nedense bir kaç defa toplantıya gittim, oradaki insanların bana daha fazla ilgi göstermesi, alkışlaması, daha fazla omuzlaması lazım...

Hadi Özışık: Kemal Bey?

Bayram Meral: Kemal Bey'le pek fazla konuşmadık. Mesela şimdi Kemal Bey beni alsa, birlikte dolaşsak, oradaki sendikaları toparlasam, oradaki arkadaşlardan daha fazla bilgi alsam ne kaybımız olur? Ama Sayın genel başkan beni çağıracak ki ben gideyim.

BAYRAM MERAL İSTİFAYI DÜŞÜNDÜ MÜ?

Hadi Özışık: Siyasette çok dertlisiniz ama çekip gitmeyi hiç düşündünüz mü?

Bayram Meral: Çekip gitmeyi düşündüm desem yalan olur. Çünkü sonunda kaderimize razı olmaya başladık.Ben kendi imkanlarımla sendikalarla ilişkilerimi hiç koparmadım. Sağolsun o arkadaşlar da benden o ilgiyi hiç esirgemedi.

Hadi Özışık: Kemal Kılıçdaroğlu size o ilgili göstermedi mi?

Bayram Meral: Daha yeni başladı ve gelir gelmez 'evet' 'hayır' meydanlarına indi. Yani ben çalışmak istiyorum, halkla ilişki kurmak istiyorum.

Hadi özışık: Peki 'evet' mi diyeceksiniz 'hayır' mı?

Bayram Meral: Benim eğer istediğim maddeler orada geçiyor olsaydı hiç düşünmeden kararımı verirdim. Fakat şuandaki anayasa değişikliğinin işçiye bir getirisi yok, emekliye bir getirisi yok...