BIST 9.783
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,27
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bursa tramvay üretiminin merkezi olacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, Durmazlar Makine işbirliğiyle hayata geçirdiği tramvay projesi, Bursa’yı tramvay ve vagon üretim merkezi haline getirecek.

Abone ol

İpek Yolu’nun başlangıç noktası olması dolayısıyla tasarımında ipek böceğinden esinlenilen tramvaylar, 2011 sonunda Bursa caddelerinde seferlerine başlayacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesinin yönlendirmesi ve Durmazlar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ’nin işbirliğiyle hayata geçirilen tramvay projesinin sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin projesi olduğunu söyledi.        

Altepe, çağdaş, ulaşılabilir kent için raylı sistem ve toplu ulaşımın öne çıkması gerektiğini vurgulayarak, hafif raylı sistemin bu konuda önemli bir işlevi yerine getirdiğini, şehir içindeki diğer ulaşımların da raylı sisteme dönüştürülmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Bursa gibi tarihi kentlerde, mevcut caddelerin büyüme olanağının bulunmadığını, bu caddelerin toplu ulaşım araçları ve yayalara terk edilmesi gerektiğini anlatan Altepe, o nedenle şehir içlerinde tramvay hatlarına büyük ihtiyaç olduğunu belirtti.        

2011’DE BURSA CADDELERİNDE

Altepe, numune araçları yıl sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Hedefimiz; 2011’de Bursa’da kullanılacak olan araçların başlaması.  2011 sonunda da hedefimiz, Bursa’da belli yerlerde artık bunları çalıştırmak” dedi.

Projede, 60’a yakını Ar-Ge elemanı olmak üzere toplam 100 kişinin görev aldığını vurgulayan Altepe, proje ortaklığı yapılan firmalarda çalışanlarla birlikte, projede çalışanların sayısının yüzlerce olduğunu belirtti.
Altepe, “Made in Bursa” damgalı yerli tramvayın Bursa’nın gücünü ve birikimini göstereceğini ifade ederek, “Nasıl Bursaspor’un şampiyonluğu bizler için önemliyse, bu tür araçlarımızın dünyada gezmesi de bizler için çok önemli” diye konuştu.

TRAMVAYIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Durmazlar Makine bünyesinde üretimi devam eden tramvay, 205’i ayakta olmak üzere 277 yolcu kapasiteli, 5 kabinli çelik kasa, 4 mafsallı esnek tip, renkli cam, alev korumalı kompozit kaplamalı klimalı olarak üretiliyor.
Normal yüklü durumda 48 ton olan aracın ağırlığı, yüklü durumda 60 tona ulaşıyor.

Toplam 400 KW motor çekiş gücüne ve yüzde 8,6 eğim tırmanabilme performansına sahip araçta, lazer donanımlı, LCD dokunmatik ekranlı elektronik kontrol sistemi bulunuyor. Konfor ve güvenlik donanımları açısından en son teknolojiyle donatılacak tramvayların motorlu çekiş sistemi Siemens firmasından karşılanıyor.