BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,81
ALTIN 2.494,04
HABER /  DÜNYA

Erkekler şiddeti hak olarak görüyor

En önemli toplumsal sorunlar arasında ilk sıralarda yer alan şiddetle ilgili olarak mağdurların şiddet algılamasının daha çok fiziksel şiddetle sınırlı olması olduğu bildirildi.

Abone ol

Şiddete uğrayanların ruhsal, sosyal ve ekonomik şiddet argümanlarını bu kapsamda değerlendirmediğini belirten uzmanlar, toplumsal duyarlılığın, milli ve manevi değerlerin sistemli bir şekilde erozyona uğramasının da şiddeti oluşturan temel sebeplerden olduğunu söylediler.

Mağdurlarının hayatında değişik sonuçlara yol açan şiddet, fiziksel yaralanma, sosyal ve psikolojik travma ve bunlara bağlı olarak gelişen alkol ve ilaç bağımlılığı ve benlik kaybı gibi kısmen kalıcı veya tedavi edilip önlem alınmaması halinde tamamen kalıcı travmalar oluşturabiliyor.

Yapılan sosyolojik araştırmalarda öne çıkan en ilginç sonucun şiddete maruz kalan kadınların, bunu kendileri için katlanılması gereken bir yükümlülük eş için de bir hak olarak görmesi olduğunu ifade eden uzmanlar, “Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde daha çok aile içinde erkek tarafından eş ve çocuklara şiddet uygulandığını söylediler.
Mağdurların şiddet algılaması daha çok fiziksel şiddetle sınırlı kalıyor. Ruhsal, sosyal, ekonomik şiddet bu kapsamda değerlendirilmiyor”
dediler.

Toplumsal duyarlılığın, milli ve manevi değerlerin sistemli bir şekilde erozyona uğramasının da şiddeti oluşturan temel sebeplerden olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Hassasiyetlerin yok olması tünelden çıkış sandığımız ışığın aslında karşıdan gelen ve bizi yerle bir edecek kamyonu görmemize engel olmaktadır. Bunun için sağlıklı bir toplumsal eğitim, hukuk bilinci buna bağlı olarak vatandaşın haklarını bilmesi ve bu hakları kullanmak için gerekli yasal prosedürlere başvurması, şiddeti uygulayan yönünde caydırıcı etki doğuracaktır” diye konuştular.

Yapılan çalışmaların tüm kadınların yüzde 25'inin fiziksel şiddete uğradığını ortaya koyduğunu kaydeden uzmanlar, “Şiddete uğrayan kadınların yüzde 75'i eşi tarafından şiddet görüyor. Şiddete uğrayan erkeklerin yüzde 75'i aile dışından gelen şiddete uğruyor. Cinayet sonucu ölen kadınların yüzde 40 - 70 eşi tarafından öldürülüyor. Tecavüze uğrayanların yüzde 50 si 18 yaş altında ve bunlardan yüzde10 erkek çocuk gerisi kız çocuk. Her 4 kız çocuktan biri cinsel şiddete uğruyor. Daha çok 7-9 yaş arası çocuklar cinsel şiddete uğrayanlardır” dediler.