BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
HABER /  GÜNCEL

Ataklı'dan orduda tasfiye iddiası

Best FM'de gazeteci yazar Hadi Özışık'ın hazırladığı Konuşan Türkiye'ye katılan Can Ataklı çok çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Abone ol

Best FM'de gazeteci yazar Hadi Özışık'ın hazırlayıp sunduğu 'Konuşan Türkiye' programına telefon ile katılan Vatan gazetesi yazarı Can Ataklı, 102 subay hakkında alınan tutuklanma kararı ile ilgili olarak çarpıcı bir yorum yaptı.

İşte Ataklı'nın TSK'da tasfiye iddiası...

Hadi Özışık: Sevgili Can senin bir iddian var. 102 tutuklama kararının arkasında ordunun tasfiye kararı var diyorsun. Nedir senin iddian?

Can Ataklı: 1990 itibariyle silahlı kuvvetlerin darbe yapma ihtimali kalmamıştır. Asla yapamaz mı? hayır her zaman çılgın bir girişim olur ama Ordu NATO'ya bağlıdır ve darbe olamaz.

Darbe olmaz, olamaz diyorsun peki Ergenekonlar, Balyozlar ne?

Spekülasyon olabilir. Ordu içinde rahatsızlıklar olabilir. Komplolar olabilir. Ama bizde şaşırtıcı şeyler oluyor. Bir ordu içinde 1 yılda 8-10 darbe planı olabilir mi?

Yani ortaya çıkartılanlar sana inandırıcı gelmiyor mu?

Nasıl inandırıcı gelsin. Bir takım adamlara bazı telefon kayıtları veriyorsunuz. 2000 yılından beri darbe planı yapılıp durulmuş ama kimse darbe yapmamış. Kim önlemiş? Cuntalar fişlemiş, herkesi dinlemiş, takip etmiş... Delillere bakıyorsunuz, varsa yoksa birilerinin darbe yapacak dediği kişilerin kendi aralarındaki konuşmaları... 27 Mayıs öncesi böyle 10 tane darbe planı var mı? Darbe nasıl oluyor? 12 Mart'ta emir komuta zinciri içinde yapılıyor. 12 Eylül'de öyle... Bir sabah darbe yapılıvermiş. Şimdi bakıyorsun 7-8 cunta, darbe girişimi.

Bu ülkede darbe filan yok, AKP'yi destekleyen ve medyayı ele geçiren bir kesimin hezeyanları dememin nedeni bu...

Sen diyorsun ki Genel Kurmay Başkanı bu tasfiyenin bir parçası... O zaman  AK Parti ile Genel Kurmay Başkanı birlikte mi hareket ediyor?

Böyle sorarsan olayları tek bileşene indirirsek içinden çıkamayız. Genel olarak Genelkurmay Başkanı Hükümetle ortak hareket ediyor dersen olmaz. 102 subay'ın 26'sı general, 72'si muazzaf... Böyle bir harekat Genelkurmay Başkanının haberi olmadan yapılamaz. Darbe değil tasfiye hareketi bu. Başka bir şey olamaz. NATO'dan çıkmak, AB ordusuna dahil olabilmek, ABD güdümünden çıkmak... Bunların hepsi düşünülünce bir tasfiye hareketi uygulanıyor demektir. 3 gün sonra YAŞ başlayacak. Burada adı geçen üst düzey subayların tamamı emekli edilecek.

Geçen sefer de Yaşar Büyükanıt'ın arabasına takmıştın; Büyükanıt'a kızıp duruyordun...

Kızıyordun diyorsun da, böyle söyleyince olmuyor. Yaşar Büyükanıt 27 Nisan'da "ben yazdım" dediği bir metin kaleme aldı. Bunun sonucu AKP'nin %40'a çıktı oy oranı. Hükümet ne gitti ne de gereğini yaptı. Genelkurmay Başkanı ile görüştü Başbakan... Allahın tanıklığında görüşmez bir Genelkurmay Başkanı ve Başbakan. Mesele kamuoyuna açıklamak değil. Her ikisinin de alt kademelerine bir takım talimatlar veriyor ama ne olduğunu neden olduğunu bilmiyoruz.
Ben diyorum ki o zaman iki taraf da karşısındakinin açığını ortaya koydu. Restleştiler.

Ben bunları eleştiriyorum. Kimseye de kızdığım yok. 40 yaş altı kesime sesleniyorum. Bu kesim hiç askeri rejim altında yaşamadı. Ama hep girişimler ile korkutuldu.