BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.294,00
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Gişede zafer orjinal fikirlerin

Seyircilerin özgün öykülere gösterdiği ilgi Hollywood’un geleceğini yakından ilgilendiriyor

Abone ol

 Leonardo DiCaprio’nun başrolünde oynadığı “Başlangıç” (Inception), “Salt” filmiyle girdiği gişe mücadelesini kazandı ve 43.5 milyon dolar kazanarak ikinci hafta sonunda da 1 numaradaki yerini korumayı başardı.

DiCaprio’nun insanların rüyalarına sızan bir ekibin liderini oynadığı, Warner Bros yapımı filmin 10 günlük hasılatı 143.7 miyon dolara ulaşmış oldu. Sony’nin casusluk öyküsü “Salt”, 36.5 milyon dolarla listelerde ikinci sırada. Angelina Jolie “Salt”ta bir Rus ajanı olmakla suçlandıktan sonra firar eden bir CIA mensubunu canlandırıyor.

SEYİRCİDEN MESAJ


Üçüncü sırada ise haftayı 24.1 milyon dolarla kapatan “Çılgın Hırsız” var. Listenin ilk üç filmi yaz aylarında gösterime giren Hollywood filmlerinde nadir görünen bir ortak özelliğe sahipler. Üçü de orijinal fikirlere ve senaryolara dayanıyor. Bir serinin parçası ya da devam filmi değiller.

Başarısı sınanmış, marka olmuş başka bir malzemeden yola çıkmıyorlar. Diğer bir deyişle, çizgi roman, best-seller ya da video oyunundan uyarlanmamışlar. Oysa Hollywood’da yaz aylarında boxoffice listelerinin üst sıralarında bu tür filmlerin olması alışılmış bir durumdu. Hollywood.com sitesinin box-office analisti Paul Dergarabedian, en üst sıradaki üç filmin orijinal hikayelere sahip olmasının, stüdyolar için bir ders niteliğinde olduğuna inanıyor. Ona göre seyirci yaz aylarında da özgün fikirlere açık olduğunu göstermiş durumda.

“BAŞLANGIÇ”IN BAŞARISI


“Başlangıç”, ikinci haftasında beklenenden daha iyi gitti. 62.8 milyon dolarlık hasılat yaptığı ilk hafta sonuna göre düşüş oranı yüzde 31. Birbirinden iddialı filmlerin peş peşe gösterime girdiği yaz aylarında bu oran genelde yüzde 50’yi bulabiliyor ve çok az film ikinci haftayı lider kapatmayı başarabiliyor. Warner Bros filmin ABD hasılatının 300 milyon dolara ulaşacağına inanıyor. Bu arada, yazar yönetmen Christopher Nolan’ın bir labirenti andıran hikâyesinin derinliğine girmek için filmi birden çok seyredenlerin de sayısı az değil.

"SALT"U KADINLAR VE 25 YAŞ ÜSTÜ TERCİH EDİYOR


Yapımcı şirket Sony tarafından yapılan araştırmalar, listenin ikinci sırasındaki “Salt” filminin yüzde 53 oranında kadınlar tarafından tercih edildiğini, seyircinin yüzde 59’unun da 25 yaşın üstünde olduğunu gösteriyor. Stüdyo yetkilileri Angelina Jolie’nin etkileyici bir performans gösterdiği “Salt”un, yılın en iyi filmlerinden biri olarak görülen “Başlangıç”a rağmen başarılı olduğunu düşünüyorlar.

GEÇEN YAZA GÖRE SEYİRCİ AZ


Gişe gelirlerinde geçen yıla göre yüzde 3 bir artış var ama bu seyirci sayısındaki artıştan değil, bilet fiyatlarının pahalı olmasından kaynaklanıyor. Rakamlar seyircilerin geçen yıla göre yüzde 3.4 oranında azaldığını gösteriyor.

HOLLYWOOD'DA BİR DÖNEMİN SONU OLABİLİR


Orijinal fikirlerin, bu yaz devam filmleri ve uyarlamalar karşısındaki başarısından anlamlı sonuçlar çıkartmak için henüz erken. Ama eldeki rakamlar da gerçekten çarpıcı. Olay, devam filmlerinden bıkan eleştirmenlerin, yapımcıları özgün filmler için cesaretlendirmek istemesi değil sadece. Eğilim bu şekilde sürerse, Hollywood’da bir dönemin sonu gelebilir.

Son yıllarda stüdyolar yaz filmlerini planlarken orijinal fikirlere yaslanan senaryoları geri plana atıyor, sermayelerini pazarlamacı diliyle “marka” olmuş projelere yönlendiriyorlardı. Ama bu yaz olup bitenler, Hollywood’u yönetenlerin kafasını karıştıracak cinsten...

Son dönemde Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede sürekli kan kaybeden Hollywood, bence şimdi ABD’li seyircilerden de ciddi bir uyarı almış durumda. Böyle bir uyarıyı hak ettikleri kesin. Stüdyolar video oyunlarına, çocuk romanlarına yöneliyor ve özgünlüğe artık çok az prim veriyorlar. Umarım, bu dönemin sonu gelir.

23 - 25 TEMMUZ KUZEY AMERİKA GİŞELERİ

1- Başlangıç (Inception) 43.5 milyon $
2- Salt 36.5 milyon $
3- Çılgın Hırsız (Despicable Me) 24.1 milyon $
4- Sihirbazın Çırağı (The Sorcerer’s Apprentice) 9.7 milyon $
5- Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3) 9 milyon $
6- Ramona and Beezus 8 milyon $
7- Grown Ups 7.6 milyon $
8- Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma (The Twilight Saga: Eclipse) 7 milyon $
9- Son Hava Bükücü (The Last Airbender) 4.2 milyon $
10- Predators
2.9 milyon $