BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bu site korkuyuyor

Dünyanın en çok tartışılan ve korkulan sitelerinden biri olan Wikileaks, son olarak da ABD ordusunun Afganistan’daki gizli istihbarat yazışmalarını yayınlayarak gündeme geldi

Abone ol

Her gün ortalama 500 bin kişinin ziyaret ettiği sitenin de kuruluş amacı ve yaptığı iş tam anlamıyla bu: Gizli kalmış belgeleri, dökümanları, görüntüleri kamuoyuna sızdırmak. 

Avustralyalı eski gazeteci ve hacker Julian Assange ile arkadaşları tarafından 2006’da kurulan Wikileaks, bugüne kadar ABD askeri helikopterlerinin Bağdat’ta masum sivilleri öldürmesinden, Çin’deki Budist rahip katliamına, ya da İzlanda’daki bankacılık yolsuzluklarından, İngiltere’deki ırkçı BNP partisi üye listelerine, Guantanamo’daki işkencelere kadar birçok skandalın kanıtlarını yayınladı.

Peki bu site nasıl çalışıyor? Sitenin bir ofisi yok ancak İsveç üzerinden işliyor. İsveç’de gazetecilerin kaynaklarını tamamen gizleme hakkı var. Siteye gelen bir belge önce o konuda uzman 5 kişi tarafından inceleniyor. 

Doğruluğu ve gerçekliği kanıtlanınca belge Belçika’ya şifreleri olarak gönderiliyor ve Belçika’daki server’a konularak internete servis ediliyor. Bu ülkede bilgi işlem çalışanları da kaynaklarını gizleme hakkına sahip. Site için çoğu gönüllü 800 kişi çalışıyor. Site yıllık 200 bin euro masraflarını da bağışlarla karşılıyor.