BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bursa şampiyonluğu paraya çevirecek

Bursa, sürpriz bir şekilde gelen şampiyonluğu turizm için kullanmayı planlıyor...

Abone ol

Sunduğu olanaklara rağmen yüzde 20'si yabancı, yılda yaklaşık bir milyon turisti ağırlayabilen Bursa'nın, Bursaspor'un Turkcell Süper Lig şampiyonu olup Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılım hakkı kazanmasıyla, turizm pastasından aldığı payın artması bekleniyor.

Sanayi ve tarım kenti Bursa'nın turizm kenti de olması için son yıllarda çeşitli projeler üretiliyor.

Uludağ ile kış turizm merkezi konumundaki Bursa'nın diğer alanlarda da cazibe merkezi olması için tarihi zenginlikler ayağa kaldırılıyor, termal potansiyelinin turizmde kullanılması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Son olarak Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'yle kongre turizminde de söz sahibi olmayı amaçlayan kentin yurt dışında kapsamlı şekilde tanıtımına, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Valiliğince ağırlık verildi.

Bu süreçte Bursaspor'un Turkcell Süper Lig'de şampiyonluğu kazanarak, Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılım hakkı elde etmesinin, kentin yurt dışında bilinirliğini artırması, özellikle kente gelen yaklaşık 1 milyon turistin yüzde 20'sini oluşturan yabancıların sayısını yukarılara çekmesi bekleniyor.

''ÇOCUKLAR KADAR ŞEN VE HEYECANLIYIM''

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Gedik, sporun da bir kültür olayı olduğunu belirterek, Şampiyonlar Ligi maçlarının, Bursa'nın tanıtımına büyük katkısı olacağını söyledi.

Bursa Valiliği ile son olarak Berlin, Moskova ve Dubai'deki fuarlara katıldıklarını dile getiren Gedik, şöyle konuştu:

''Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Valiliği'nin büyük gayretleriyle yapılan tanıtım çalışmalarının olumlu etkisi, şimdiden görülüyor. Bursa turizminde bir hareketlilik hissediliyor. Bursaspor'un şampiyonluğu ve bunun ardından gelecek Şampiyonlar Ligi maçlarının, kentin tanıtımına büyük katkısı olacaktır. Bursaspor'un başarısıyla dünyanın cennet köşelerinden Bursa'nın tanıtımı için çok güzel bir fırsat doğmuştur. Tanıtımda tüm imkanlar değerlendirilecektir. Bursaspor'un her başarısı, turizmde çok önemli kazançlar getirecektir.''

Gedik, Bursaspor'un başarısında yöneticiler, futbolcular, Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, ''Kültür ve Turizm İl Müdürü olarak, çocuklar kadar şen ve heyecanlıyım. Hak edilen bu başarı, alın teriyle kazanılmıştır. Bu güzelliğin devam etmesini temenni ediyorum'' dedi.

''BURSASPOR'UN GRUPTAN ÇIKMASI BULUNMAZ FIRSAT''

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren ise Bursaspor'un Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılmasıyla, en az üç Avrupa takımının kente geleceğine işaret etti.

Bu tarihlerde kentteki otellerdeki doluluk oranının tavan yapacağını belirten Beceren, şunları söyledi:

''Her yıl yaklaşık 100 bin turist, Bursa'da konaklama yapmadan, Ulucami, Yeşil Türbe ve Kapalı Çarşı'yı gezip transit geçiyor. Yabancılara Bursa'nın yerini, İstanbul üzerinden tarif etmek zorunda kalıyoruz. Bursaspor'un Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmesiyle birlikte Bursa'nın bilinirliği artacak, yabancıların gezi programına Bursa'nın da eklenmesi söz konusu olacak. Böylece şu anda çok zayıf olan gecelemelerde de artış gözlenecektir. Bir de Bursaspor gruptan çıkarsa bu bizim için bulunmaz fırsat olur.''

Beceren, Bursaspor'un başarısıyla gelen kent bilinirliğinin artmasının, kongrelerin Bursa'ya alınmasını kolaylaştıracağına dikkati çekerek, Şampiyonlar Ligi grubunda Türkiye'ye yakın ülkelerden bir takımın yer almasının da kış turizmine katkısı olacağını ifade etti.

''WOLFSBURG'LA KARDEŞ KULÜP OLUNSUN'' ÖNERİSİ

Haluk Beceren, Almanya'nın Wolfsburg kentinin, otomotiv merkezi olmasıyla Bursa'yla benzerlikler taşıdığına değinerek, şöyle konuştu:

''Bu kentin futbol takımı Wolfsburg, ikinci ligden yükseldikten kısa süre sonra, 2008-2009 sezonunda şampiyon oldu. Her spor hareketi, bulunduğu kente mutlaka hareket getirir. Wolfsburg ile Bursa benzediği kadar takımları da benzer başarıları elde etti. Bursaspor, Wolfsburg'la kardeş takım olabilir. Bu, kentimizin tanıtımı açısından da olumlu olacaktır.''

Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için aday ülkelerden biri olduğunu, maçların bir kısmının Bursa'da oynanmasının planlandığını hatırlatan Beceren, otelciler olarak UEFA'ya yer garantisi verdiklerini, şampiyonanın Türkiye'de düzenlenmesi halinde, Bursa turizminin gelişmesinin hız kazanacağını sözlerine ekledi.

ULUSLARARASI OTEL ZİNCİRLERİNİN BURSA İLGİSİ

Bu arada, kentteki konaklama tesislerinde, yaklaşık 14 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Kongre turizmindeki atılımına paralel olarak Bursa'da, Hilton, Inter Continental ve Accor gibi uluslararası otel zincirlerinin inşaatları yükseliyor. Bu yatırımların, 2011'den önce devreye girmesi ise beklenmiyor.

Tekstil sektöründen çıkarak ''Baia'' adı altında oteller zinciri kurmayı hedefleyen Bursalı Sönmez Holding AŞ, bir süre önce ''Bursa Baia''yı hizmete sokmuştu.

Bursa'nın spa ve butik otel anlamında hizmet veren ilk 5 yıldızlı oteli olduğu bildirilen Marigold Thermal ve Spa Hotel'de, geçen ay hizmete girmişti.